autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: lun, mai 28th, 2012

Barack Obama vrea să forțeze constructorii să vândă mai multe mașini electrice

Industria auto americană are o dispută de idei importantă cu Barack Obama, în privința mașinilor electrice, potrivit analiștilor Automotive News. Aceștia susțin că președintele american face presiuni asupra construtorilor să crească volumul de producție și de livrare a mașinilor electrice și celor hibride plug-in, pentru a-și putea pune în practică promisiunea că vor exista pe șosele 1 milion de mașini electrice și hibride plug-in, până în 2015.

Cu toate acestea, constructorii nu sunt atât de încântați să investească mai mult decât în motoarele cu ardere internă, ecologice, preferatele cumpărătorilor în această perioadă. Mai precis, un motor de generație nouă, cu tehnologii moderne, dar bazat tot pe carburanți fosili, a ajuns să consume cam la fel cât un automobil hibrid, adică aproximativ 4-5 litri la 100 km. Numai că producerea acestor motoare este mult mai ieftină, față de un ansamblu hibrid, care aduce costul unei mașini la nivelul unuia de lux. Acesta este și motivul pentru care vânzările de mașini electrice și hibride este scăzut. În luna martie a fost înregistrat cel mai rdicat volum de astfel de mașini pe piața din SUA: 4.100 de vehicule. Un nivel mult prea mic pentru a atinge ținta de 1 milion a președintelui Obama. Cel mai cunoscut automobil hibrid din lume, Toyota Prius, are o țintă de numai 13 – 15.000 de unități în acest an. Administrația a anunțat că vrea să susțină și mai mult achiziția de mașini electrice, ridicând bonusul la taxe de la 7.500 de dolari la 10.000 de dolari. Asta înseamnă că, la cumpărarea unui vehicul electric, contribuabilul va primi „derogare” de taxe în valoare de 10.000 de dolari. Însă nici așa, analiștii nu sunt convinși de reușita planului prezidențial. În cel mai fericit caz, dacă prețurile vor scădea odată cu creșterea volumului de vânzări, abia în 2017 ar putea circula pe șoselele din SUA 1 milion de autovehicule electrice și hibrid plug-in (care se reîncarcă la priză).

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>