autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, mart. 2nd, 2012

Quattro înapoi pe circuite

Anul acesta Audi va alinia patru echipaje la startul celebrei curse de anduranță de 24 de ore de la Le Mans. Vor fi două prototipuri LMP1 Audi R18 Ultra și două Audi R18 e-tron quattro. R18 Ultra este o evoluție a prototipului de anul trecut care s-a impus la Le Mans. Printre noutățile tehnice se numără și o premieră în lumea motorsportului – prima cutie de viteze ce are carcasa realizată din fibră de carbon. În același timp prototipul de anul trecut a fost supus unei cure intensive de slăbire.

Inginerii au avut o sarcină extreme de delicate și anume de a reduce cât mai mult masa prototipului pentru că versiunea e-tron quattro are la bază R18 Ultra. Proiectul unui prototip de clasă LMP1 hibrid a debutat în februarie 2010. Ambele modele sunt echipate cu propulsorul diesel V6 TDI care dezvoltă 510 CP. În schimb e-tron quattro este echipat pe puntea față cu un sistem de recuperare a energiei cinetice pe perioada de frânare. Este vorba despre un motor electric care pe perioada de frânare are funcția de generator. Energia stocată este apoi folosită pentru a alimenta propulsorul electric, puterea fiind evident transmisă spre puntea față.

Pilotul are acces la rezerva de putere doar după 120 km/h. În tot acest timp resursele propulsorului V6 TDI ajung la puntea spate. R18 e-tron quattro este echipat cu două sisteme de propulsie distincte care însumate compun transmisia integral – quattro. Sistemul utilizat de R18 e-tron quattro este similar cu cel de pe 911 GT3 R Hybrid. Echipajele aliniate de Audi anul acesta atât la Le Mans cât și în FIA World Endurance Championship sunt:

Audi R18 e-tron quattro – Marcel Fässler (CH), André Lotterer (D) și Benoît Tréluyer (F)

Audi R18 e-tron quattro – Dindo Capello (I), Tom Kristensen (DK) și Allan McNish (GB)

Audi R18 Ultra – Loïc Duval (F), Timo Bernhard (D) și Romain Dumas (F)

Audi R18 Ultra – Marco Bonanomi (I), Oliver Jarvis (GB) și Mike Rockenfeller (D)

Debutul va fi în mai la Spa-Francochamps după care urmează Le Mans.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>