autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: joi, apr. 19th, 2012

Primul test cu Dacia Lodgy, în Maroc, realizat de ziariștii francezi (VIDEO)

Renault a început sesiunile de teste cu Dacia Lodgy, primul MPV din istoria constructorului român. Săptămâna viitoare şi Autobis va lua pulsul monovolumului în Maroc, dar, până atunci, Caradisiac a pus deja un verdict: “Dacia Lodgy – Imbatabilă“.

Cu un preţ la jumătate, Lodgy va crea multe probleme concurenţei, dar va face foarte bine portofelului clientului, fiind plină de calităţi. După ce a testat terenul cu Logan-ul (berlină), a confirmat cu Sandero (hatchback) şi a triumfat cu Duster (SUV), Dacia plusează cu un monovolum compact low-cost, de sub 10.000 de euro. O veste foarte bună pentru familiile care, până acum, se orientau către maşini second-hand, afirmă jurnaliştii francezi de la Caradisiac.

Pentru a ajunge la acest nivel de preţ, în timp ce un Renault Scénic 3 porneşte de la 21.700 euro (Franţa), constructorul român a practicat politica reciclării pieselor. Lodgy stă, de exemplu, pe o platformă de Logan (iniţial, bază pentru Clio 2), are o punte spate de Kangoo şi mai multe elemente de caroserie de la alte modele, precum oglinzile retrovizoare exterioare, de la Duster.

Din punct de vedere al stilului, Lodgy este primul reprezentant al noii generaţii de vehicule Dacia, cu o identiate vizuală mai modernă, ce va fi preluată, de pildă, şi de viitorul “Kangoo” Dacia (se face referire la utilitara dezvoltată de Dacia pe baza Lodgy, ce va fi lansată în toamna acestui an, n.r.). Profilul lui Lodgy este puţin cam cubic, apreciază jurnaliştii francezi, dar este motivat de optimizarea spaţiului interior, care este “gigantic”. În faţă, pe bancheta spate şi, chiar, pe al treilea rând de locuri, spaţiul pentru cap şi genunchi este mai bun decât în cazul lui Peugeot 5008, de exemplu, ceea ce înseamnă că Dacia ţinteşte foarte sus. Mai mult, volumul de încărcare maxim ajunge la 2.617 litri, apropiindu-se de cel al Renault-ului Espace.

Totuşi, modularitatea maşinii este rudimentară, spun francezii, dar recunosc că e practică. Iar în ceea ce priveşte habitaclul, aceştia spun că este în ton cu Duster-ul, punând accentul pe soliditate, robusteţe şi utilitate. Şi apreciază mutarea comenzilor pentru geamurile electrice pe panourile uşilor, de pe consola centrală.

Pe stradă: confortabilă şi ţinută de drum bună

O politică strictă de preţuri nu este echivalentă cu suprimarea plăcerii. Dacia Lodgy propune o paletă de motorizări, ce pleacă de la un propulsor rudimentar (1.6 MPI /85 CP, esenţială pentru ţările emergente) şi ajunge în sfera high-tech, cu ajutorul agregatului turbo 1.2 TCe, de 115 CP, disponibil şi pe Megane din această vară.

Miza pe piaţa franceză este reprezentată însă de dieselul 1.5 dCi, oferit în două variante de putere: 90 şi 110 CP, care se potriveşte bine sub capota MPV-ului, graţie cuplului său generos de 240 Nm. Versiunea de 110 CP este recomandată celor care cară “trupe”, chiar dacă se poate dovedi puţin gurmandă (7 litri/100 km). Dar consumul este explicat de “aerodinamica de şifonier” a maşinii, spun jurnaliştii francezi. Cutia de viteze manuală este docilă şi, tehnic vorbind, se poate avea în vedere şi o transmisie automată, dar cererea este foarte mică la ora actuală.

În mişcare, Lodgy se simte foarte bine. Suspensiile sunt setate către confort, amortizând foarte bine denivelările drumurilor din Maroc. Iar nivelul de insonorizare al habitaclului este bun. Totuşi, ţinuta de drum a monovolumului românesc nu se poate compara cu cea a Scenic-ului, care are un tren de rulare mult mai elaborat. Poziţia înaltă la volan şi reglarea acestuia doar pe înălţime aduc aminte de o camionetă, iar direcţia este destul de fadă, conferind un feedback slab. Dar vocaţia lui Lodgy este de a transporta confortabil 7 pasageri, şi nu de a semna un timp bun pe circuitul de la Monte Carlo. Totuşi, în ciuda înălţimii de 1.7 metri, MPV-ul se ţine bine pe viraje, iar pentru 300 de euro este disponibil şi sistemul de control al stabilităţii, ESP.

Echipare: simplă, eficace şi ieftină

Când spui Dacia, gândul de duce la preţ. Pentru a putea propune un monovolum la sub 10.000 de euro, constructorul a făcut, ca de obicei, curăţenie pe lista de dotări. Totuşi, chiar şi în versiunea de bază, Lodgy dispune de direcţie asistată, 4 airbag-uri şi Isofix, pentru montarea scaunelor de copii.

Pentru a ajunge însă la un standard de confort actual, trebuie investit. Dar nu vă faceţi probleme, cele 4 niveluri de echipare oferă un raport dotări/preţ bun, Lodgy rămânând interesantă din punct de vedere financiar. De exemplu, Lodgy dCi 90 Lauréate (14.900 €, în Franţa) dispune de climă, pilot automat, proiectoare de ceaţă, oglinzi electrice şi închidere centralizată cu telecomandă, etc. Deci, de cam tot ce poate părea “vital” pentru un şofer modern. Iar un monovolum bine echipat la 15.000 €, nou şi garantat 3 ani, este aproape imposibil de găsit pe piaţă.

Foto: Caradisiac

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>