Dacia, în creștere ușoară față de restul pieței, Sandero, dublare a vânzărilor; Audi și BMW în scădere; Skoda Rapid a canibalizat Octavia – acestea sunt primele proiecții pentru sfârșitul lui 2013 realizate de Auto Industry News.
Analizele Auto Industry News, bazate pe datele de înmatriculări, de la Direcția Regim Permise Conducere și Înmatriculare Vehicule a MAI, arată că piața a scăzut în acest an cu aproximativ 15, volumul vânzărilor de autoturisme fiind redus cu aproximativ 10.000 de unități, în comparație cu anul trecut. Deși datele finale vor fi oferite de MAI abia în luna ianuarie, datele preliminare și proiecțiile AUTO INDUSTRY NEWS utilizează cifre scăzute cu 5 – 10 în ultimele două luni ale anului, astfel că volumul nu poate depăși cu mult 56.000 de autoturisme înmatriculate până pe 31 decembrie.
Retrospectiva anului evidențiază o evoluție modestă, comparabilă și chiar mai slabă față de anul trecut, în pofida sau poate chiar din cauza unui Program Rabla modificat. Anul 2013 se poate caracteriza pe o scădere și mai mare a apetitului românilor pentru mașini noi, inclusiv a clienților de mașini premium și de lux. Această categorie din urmă a fost influențată de modificările importante în materie de decontare a TVA-ului și de deducere a cheltuielilor.
Analizele preliminare arată o revenire ușoară a pieței second-hand, mai ales cu ajutorul noii taxe auto, denumită acum timbru de mediu, care a permis importurile de autoturisme ieftine, vechi, din țările Uniunii Europene.
Dacia a rămas cea mai vândută marcă și în acest an și, poate cel mai important amănunt din ceea ce s-a petrecut în ultimele 12 luni, este în creștere, printre puținele mărci care au reușit această performanță. Estimările Auto Industry News arată că Dacia ar putea avea un volum cu cel puțin 1.000 de unități mai mare decât anul trecut și asta nu datorită modelului Logan, cel mai vândut, ci hatchback-ului Sandero, noua vedetă de la Mioveni. Modelul Dacia Sandero vinde anul trecut circa 1.000 de exemplare, în timp ce în 2013, după lansarea noii generații, a atras atenția publicului și a urcat la cota 2.000, cu o creștere de circa 100. Unul dintre motive este prețul, mult mai adaptat pieței românești, dar și calităților sale (echipamente și design). Am constatat inclusiv o explozie a vânzărilor Sandero în ultimele luni, cu cifre care le-au depășit pe cele ale SUV-ului Duster, în premieră. De altfel, Dacia Sandero a fost anul acesta vedeta clasei B, supermini, după mai mulți ani în care a fost lăsat în spate de modele de import. În Top 5 al vânzărilor, modelele Dacia ocupă 3 locuri, 1, 2 și 4, în acest clasament fiind prezente doar Skoda Octavia și VW Golf, dintre mărcile de import. În clasamentul extins, cel al primelor 10 locuri, mai avem două model eimportante, Ford Focus și Opel Astra, care își dispută pozițiile 7 și 8, apoi celălalt model Dacia, Dokker, Skoda Rapid și Ford Fiesta. Despre Skoda Rapid putem spune că este, poate, una din puținele decizii greșite ale celor de la Skoda. Modelul nu a reușit să “fure” atât de mulți clienți de la competitori, cât a canibalizat de la Octavia, lucru evident dacă ne uităm pe vânzările celor două. În plus, profitul Skoda Rapid este, teoretic, mai mic decât cel al Octavia. Ce știm cert este că Skoda Rapid atinge aproximativ 1.000 de unități în 2013, primul an de existență pe piață, la mai puțin de jumătate din cota Skoda Octavia (circa 2.500 autoturisme până la finele anului). Anul trecut, vechea Skoda Octavia vindea 4.000 de autoturisme în România.
Cîteva cuvinte și despre mărcile premium, destul de afectate de deciziile politice, în 2013. În primul rând, două dintre cele trei mărci germane premium, Audi și BMW, se îndreaptă către un an pe minus, doar Mercedes Benz fiind în creștere. Marca grupului Daimler a beneficiat din nou de poziția de cel mai vândut autoturism premium – vorbim aici despre Mercedes ML (dacă nu luăm în calcul Fiat 500cu toate versiunile sale). În plus, lansările modelelor Clasa A și CLA au schimbat radical situația pentru această marcă.
Revenim cu clasamente și mai multe detalii pe măsură ce statisticile DRPCIV vor fi actualizate.