luni, aprilie 28, 2025
AcasăIndustrieProducția noului Saab 9-3 electric a început cu o mașină alimentată pe...

Producția noului Saab 9-3 electric a început cu o mașină alimentată pe benzină

Marca Saab a revenit la viață, după ce NEVS (National Electric Vehicle Sweden AB) a reușit să repornească linile de fabricație din Trollhattan, Suedia. Deși compania a mediatizat intens planul de transformare a mașinilor Saab în vehicule electrice, primul vehicul care a ieșit de pe bandă a fost o mașină echipată cu motor pe benzină. Vehiculele sunt destinate pieței chineze și doar un număr mic de mașini vor ajunge pe străzile din Suedia, vânzările locale fiind efectuate printr-un website.

Primul Saab produs sub proprietari chinezi a fost un Saab 9-3 Aero Sedan cu motor 2.0 litri turbo, de 220 CP, într-o echipare de top. “Experiența suedeză, împreună cu tehnologia japoneză în domeniul bateriilor și noile materiale ușoare alături de orientarea grupului chinez spre tehnologii verzi reprezintă forța noastră pentru viitor”, a spus Kai Johan Jiang, fondatorul și principalul acționar al NEVS/SAAB.

Președintele NEVS, suedezul Mattias Bergman, a declarat că vehiculele electrice Saab vor fi lansate anul viitor, până atunci urmând să fie produse clasicele Saab cu motoare cu ardere internă. Ritmul de producție va fi, pentru început, de circa 10 mașini pe săptămână, până în momentul în care cererea va crește.

Noii proprietari ai Saab doresc să relanseze producția modelului 9-3

Prețul pentru europa, pentru un Saab 9-3 cu motor pe benzină va fi de circa 31.000 de euro, mașina fiind disponibilă pentru comenzi începând din 10 decembrie.

Saab_9-3_Aero_Sedan_MY14-05

Compania Saab a intrat în declin în perioada în care a fost deținută de General Motors, fiind vândută într-un moment în care pierderile acumulate erau uriașe. Marca a fost cumpărată în 2010 de Spyker Cars, însă olandezii nu au reușit să ducă la capăt planurile de relansare. Finalul a fost iminent: faliment declarat de justiție în urmă cu doi ani, iar compania Saab a intrat în lichidare. În timp ce unele active au fost cumpărate și transportate în China, un alt investitor chinez a fondat compania NEVS alături de o firmă japoneză (National Modern Energy Holdings Ltd și Sun Investment LLC) și a cumpărat ceea ce mai rămăsese din fosta uzină Saab, cu tot cu planurile modelului Saab 9-3. Ceea ce n-a putut cumpăra NEVS a fost logo-ul istoric, ce conținea grifonul roșu, care aparținea de drept companiei de avioane Saab și care era folosit de marca auto în anumite condiții. Noul Saab 9-3 a fost restilizat ușor încă din perioada Spyker, iar logo-ul mărcii, prezent și pe capotă și pe grila radiatorului, este numele SAAB, scris cu același font tradițional.

În urmă cu aproximativ un an reprezentanții NEVS anunțaseră că vor muta producția Saab în China, din caua costurilor de producție ridicate.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole