marți, aprilie 1, 2025
AcasăAnalizeMarea Taxă de Timbru și Noul Program Rabla au îngenuncheat piața auto

Marea Taxă de Timbru și Noul Program Rabla au îngenuncheat piața auto

O scădere fără precedent a pieței auto din ultimii 4 ani s-a înregistrat în luna mai, și această evoluție se prefigurează și pentru iunie. Motivele nu mai sunt un secret pentru nimeni: noile politici de taxe și de mediu destinate industriei auto.

Înmatriculările din luna mai au fost cu 47 mai puține decât cele de anul trecut, scăderea fiind cea mai mare pentru o singură lună, de la declanșarea crizei din 2009. În primele luni din 2010 se înregistrau scăderi între 50 și 80, însă ulterior, ritmul de scădere s-a calmat. Acum, conjunctura extrem de nefavorabilă a adâncit major piața auto, în ciuda speranțelor unor jucători de a beneficia de avantaje de pe urma celor două măsuri ale guvernului Ponta: Marea Taxă de Timbru și Noul Program Rabla. Am scris acest din urmă program cu majuscule pentru că prezentarea sa la momentul inventării noilor condiții s-a făcut cu atât de mare suficiență, încât părea că va genera o explozie de vânzări pe piața auto. Incapacitatea de a implementa de la cap la coadă oricare măsură coerentă pentru a stimula piața auto și-a spus cuvântul și aici, și iată că după aproape jumătate de an, avem o scădere record în mai, o diminuare anualizată de 20, când toată lumea spera că mai rău decât în 2012 nu se poate, avem o piață auto internă blocată, astfel că nu poate fi închis cercul mecanismelor de piață vehicule rulate – vehicule noi. Ba mai mult, avem și o creștere a importurilor de mașini second-hand pe segmentele cele mai poluante, euro 1 și euro2.

Nu se mai cumpără nici premium

Dacă analizăm cifrele pentru fiecare marcă, observăm că nici măcar mărcile premium nu mai fac față acestei crize profunde de pe piață. Cu excepția Mercedes-Benz și Mini (nu punem la socoteală Lancia și Lexus, care au vândut 4 și, respectiv, 5 mașini), toată lumea a ieșit cu minus. Avem pierderi masive de clienți, de peste 50, la nu mai puțin de 10 mărci, dintre care cel puțin 3 sunt mărci de volum (Chevrolet, Skoda și Renault), celelalte fiind mărci destul de prezente pe piață (Volvo, Citroen, Suzuki, Subaru, Seat, Nissan și Alfa Romeo). De asemenea, cele mai mari două mărci de pe piață, Dacia și Volkswagen, au scăzut cu peste 40 de procente. Mesajul acestei situații este descifrat cu ajutorul Noului Program Rabla. Cei mai mulți dintre clienții mărcilor de volum așteptau și un tichet Rabla. Acesta nu mai vine, deoarece nu doar că au fost alocate puține anul acesta, dar s-au distribuit doar un sfert din ele. Adică doar circa 5.000 de mașini pot fi cumpărate cu discountul de 1.500 de euro acordat de guvern pe baza voucherelor.

Prognoză de vânzări în 2013: 50.000 de autoturisme

Raportările APIA (vânzări declarate) confirmă și ele situația dramatică. Livrările mărcilor autohtone (Dacia și Ford) au o scădere de peste 50, iar cele de mașini importate au un minus de 34. Singurele două modele cu succes la public sunt Dacia Sandero, un veritabil hit al acestui an, și Hyundai i20, o mașină care are un discount uriaș în acest moment.

Din acest punct, soluțiile sunt, probabil, foarte puține, iar celelalte măsuri ale guvernului (deducere TVA, deducere leasing etc.) contribuie și ele la amânarea sau chiar anularea deciziei de achiziție de vehicule. Dacă scăderea de până acum, 20, se va menține până la sfârșitul anului (ceea ce este dificil de realizat), piața va ajunge într-un punct incredibil, de aproximativ 50.000 de autoturisme vândute.

Cea mai mare scădere din Europa

În contextul pieței europene, România a reușit și aici să atragă atenția, cu cea mai mare scădere din luna mai. Piața europeană de automobile este în continuare în criză și fiecare stat face eforturi pentru a contracara efectele acestei crize. Sunt câteva țări care reușesc să vândă în creștere în continuare. Marea Britanie, în special, deoarece este o piață mare, cu efecte proporționale în Europa, dar și Finlanda, Estonia, Ungaria, Belgia, Slovenia și Suedia sunt pe plus, iar Danemarca, Slovacia și Grecia au scăderi apropiate de zero. La polul opus, se găsesc Austria și Franța, cu -10, apoi, Irlanda, Bulgaria și Olanda, cu scăderi ceva mai mari, de 20 – 30, iar la coada clasamentului Cipru și România, cu peste 40 mai puțin decât în luna mai din 2012, în contextul în care știm bine situația din Cipru. Dacă ținem cont de faptul că în România exsită stabilitate economică, sunt prognozate chiar și unele creșteri mici la nivelul consumului, singurele explicații pentru ceea ce se întâmplă țin de două lucruri: activitatea celor care vând mașini și politica de taxe și subvenții.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole