luni, iunie 24, 2024
AcasăLegislațieGuvernul revine asupra accizei pe carburanţi. Taxa ar putea fi amânată, din...

Guvernul revine asupra accizei pe carburanţi. Taxa ar putea fi amânată, din nou, cu trei luni

Premierul Victor Ponta revine asupra declaraţiei făcută ieri, luând în calcul o nouă amânare a accizei pe carburanţi. Taxa urma să intre în vigoare la 1 aprilie, însă Guvernul ia în considerare devansarea acesteia cu încă trei luni, derogare ce ar putea fi aplicată doar în cazul motorinei.

“(…) singurul lucru pe care mai putem să-l facem, în baza discuţiilor cu partenerii noştri internaţionali, ar reprezenta, eventual, încă trei luni pentru motorină de amânat. Este singurul lucru pe care FMI-ul îl acceptă, este maximum, cu raţiunea că putem merge cel mult la un gol de încasări de aproape un miliard de lei. Acum este 670, cu totul se face 1,1 miliarde”, a declarat Ponta, după o întâlnire cu reprezentaţii instituţiei economice.

Premierul a subliniat că decizia amânării accizei pe motorină nu a fost încă luată, în mod oficial, fiind vorba de o soluţie de compromis pe care Guvernul ar fi dispus să o accepte pentru a-l convinge pe preşedintele Traian Băsescu să semneze memorandumul cu FMI şi, implicit, proiectul noii taxe.

Ieri, premierul Victor Ponta a declarat că nu poate renunţa la noua acciză pe carburanţi, deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără aceasta.

Potrivit proiectului actual, acciza va avea o valoare de 7 eurocenţi – echivalentul a aproximativ 31 bani – şi va fi inclusă în preţul fiecărui litru de benzină sau motorină comercializat pe teritoriul României. Cuantumul exact în lei va fi actualizat în permanență, în funcție de rata inflației, ceea va duce, inevitabil, la accentuarea volatilității prețurilor benzinei și motorinei. 

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole