Oricine a trecut prin Londra, Paris, Roma, Beijing sau New York știe deja cât de dificil este să te deplasezi cu mașina și cât de complicată devine găsirea unui loc de parcare. Nici Bucureștiul nu este departe din acest punct de vedere. Logica simplă arată tuturor că dimensiunile unui vehicul trebuie să fie invers proporționale cu cele ale orașului în care circulă pentru ca deplasarea să fie percepută conform dicționarului și să nu ajungă sinonim cu staționare.
Pornind de la această idee, intenția declarată a tot mai multor producători auto de a construi mașini cât mai mici, scutere și chiar biciclete pare logică în ciuda faptului că există, ca de fiecare dată, reacții adverse. Și, dacă la reducerea dimensiunilor se adaugă o propulsie cât mai puțin poluantă, cu atât mai bine. Asta pentru că un vehicul cu dimensiuni mari, greu și propulsat electric nu are în prezent nicio logică. Autonomia este insignifiantă, iar spațiul mare ocupat pe șosele înseamnă că alte mașini cu motoare convenționale vor rămâne ca și până acum blocate în ambuteiaje poluând cât două vehicule la un loc. Aceasta pare a fi și ideea lui Wolfgang Lohbeck, expert în mobilitate și transporturi al Greenpeace: „utilizarea motoarelor electrice doar ca o extensie a celor convenționale nu are nici un sens. Nu rezolvă nicio problemă. În prezent aceste vehicule sunt mult prea scumpe, nu ajută cu nimic la descongestionarea traficului și nici nu reprezintă o mare îmbunătățire în privința emisiilor de CO2”.
Strategii diferite
În umră cu numai doi ani, la expoziția auto de la Paris, ideea că transportul viitorului în marile orașe este legat ombilical de vehiculele mici și electrice părea să prindă contur. Mărci precum Mini, smart sau Peugeot prezentau cu fast propriile e-scutere. La salonul auto de la Shanghai și Volkswagen venea cu propria interpretare a unui scuter electric. Totul părea să arate că producătorii auto au înțeles clar direcția către care trebuie să își îndrepte atenția măcar pentru o parte din gama lor de produse.
Numai că, în 24 de luni, intențiile par să se fi schimbat radical. Cei de la Mini, care prezentaseră E-Roller ca un proiect aflat în dezvoltare, îl consideră acum drept un vehicul „cu caracter de cercetare”. Iar reprezentanții Volkswagen răspund la întrebările despre evoluția propriului e-scuter prin fraze evazive și apelează la tradiție. „Volkswagen este un producător de mașini și vrem să rămână așa”, a declarat pentru Der Spiegel un purtător de cuvânt de la cartierul general din Wolfsburg.
Singurele mărci care par să creadă în continuare în ideea transportului pur electric în vehicule cu dimensiuni mici sunt smart și Renault. Marca deținută de Daimler a început, la sfârșitul lui aprilie, livrarea primelor ebike sau „pedelec” (Pedal Electric Cycle), biciclete cu mici acumulatori care ușurează deplasarea și oferă o autonomie de până la 100 km. Prețul unui astfel de hibrid este de 2.849 de euro cu TVA inclusă. În plus, cei de la Daimler au anunțat prin vocea lui Joachim Schmidt, șeful departamentului de marketing și vânzări, că „decizia în privința scuterului electric a fost luată”. Conform acestuia, mica motocicletă smart ar trebui să devină disponibilă pe piață în 2014 și să umple golul dintre ebike și modelul smart fortwo electric. E-smart va ajunge pe piață chiar mai devreme, peste doar o lună, și va costa circa 19.000 de euro. Acest preț nu include însă și bateriile pentru care clienții ar trebui să plătească lunar o chirie de 60 de euro. Există și varianta cumpărări integrale a vehicului cu două locuri (inclusiv bateriile) pentru 24.000 de euro.
Francezii de la Renault par să îşi pună mari speranţe în gama lor de vehicule ZE, Fluence, Kangoo și Twizzy. Dacă primele două se încadrează în categoria celor considerate de Wolfgang Lohbeck de la Greenpeace drept inutile, Twizzy nu este altceva decât o motocicletă cu două locuri și patru roți care ocupă un spațiu extrem de redus pe șosele și în parcări. Cele două variante de propulsie 45 și 75 și cele trei versiuni de echipare costă între 6.960 de euro și 8.490 de euro la care trebuie adăugați lunar 50 de euro pentru închirierea bateriei. În afara acestora există desigur o mulțime de alți producători de scutere electrice care au deja mii de clienți în întreaga lume. În China, de exemplu, statistica menționează existența pe șosele a câteva mii de mașini electrice și a circa 120 de milioane de e-scutere. Cel puțin asta susțin jurnaliștii de la Der Spiegel.
Practic în oraș, inutil în afară
Dacă în marile aglomerări urbane utilizarea mașinilor, scuterelor sau bicicletelor electrice se dovedește a fi o soluție cel puțin interesantă, pentru transportul interurban acestea nu pot fi încă luate în calcul. Autonomia maximă a propulsiei exclusiv electrice de numai 150-160 km, și asta în condiții ideale, recomandă vehiculele electrice pentru transportul zilnic pe distanțe scurte dar îi pune în dificultate pe cei care și-ar dori parcurgerea unor distanțe mai lungi. Pentru orășeni și companiile auto, soluția „mic și electric” pare a fi una de viitor. Unii, în afara prețurilor relativ mari de achiziție, se pot bucura de costurile reduse de utilizare și întreținere, iar ceilalți de cucerirea unei piețe aflate încă la un nivel extrem de redus dar cu un potențial enorm. Asta dacă nu luăm în calcul grija pentru mediu. Acestea par a fi motivele care împing tot mai mulți producători, mai noi sau mai vechi, către dezvoltarea unor astfel de modele.