Programul Rabla din acest an este unul modern, iar primele efecte sunt încurajatoare, precizează, vineri, într-un comunicat de presă, Grupul Dacia. Declarația vine la numai o zi după ce Constantin Stroe,vicepreședintele Consiliului de Administrație Dacia și președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), a afirmat că ‘Rabla a fost atât de bine gândit încât a lăsat loc la pătrunderea a peste 220.000 automobile second-hand‘.
‘Nu vreau să supăr pe nimeni, dar numitul Program de Reîmprospătare a Parcului Național de Automobile a fost atât de bine gândit încât a lăsat loc la penetrarea a peste 220.000 automobile second hand. Comerțul trebuie să cunoască libertate, fără bariere, dar discrepanța este formidabilă‘, a spus Stroe.
Potrivit președintelui director general al companiei, Nicolas Maure, în anul 2013, Dacia a vândut în România aproape de 25.000 de unități, iar în acest context Dacia-Renault va propune și va susține în continuare măsuri care să ducă la creșterea pieței auto.
‘Dacia consideră că programul de reînnoire a parcului auto din România este o măsură care și-a dovedit eficiența în timp. El a permis accesul clienților români la achiziția de vehicule noi într-o perioadă economică dificilă, susținând totodată eforturile de împrospătare a parcului auto. Programul REMAT din acest an este unul modern, prin evoluțiile care au fost aduse, în special prin implementarea sistemului informatic și prin accesul liber al clienților la orice marcă auto. Primele efectele ale programului din acest an sunt deja încurajatoare‘, se arată în comunicatul de presă.
Pentru ediția din acest an a Programului ‘Rabla’, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice și instituții publice. În cazul acestora din urmă, ultimele estimări arată că programul va începe după 20 aprilie.
Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani își vor putea achiziționa, în 2014, o mașină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziționarea unui autovehicul nou, la fel ca și anul trecut.
Datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arată că parcul auto național din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unități, în creștere cu 4,73% față de aceeași perioadă din 2012.