Cea mai nouă generație a hatchback-ului Dacia Sandero a ridicat ștacheta în materie de siguranță și a obținut 4 stele EuroNCAP, în cadrul testelor independente de siguranță.
După ce şi-a atras oprobiul celor de la EuroNCAP atunci când Lodgy nu a reuşit să obţină decât 3 stele în cadrul testelor de siguranţă europene, Dacia dovedeşte tuturor că a sporit normele de protecţie pentru pasagerii săi. În cadrul ultimei sesiuni de teste desfăşurate de EuroNCAP, noul Sandero a fost în centrul atenţiei. Subcompactul românesc a reuşit să obţină un punctaj de patru stele, cel mai mare obţinut până acum de un model românesc.
PROTECŢIA PASAGERILOR ADULŢI
Sandero a primit 80 din punctaj pentru protecţia pasagerilor adulţi, habitaclul păstrându-şi integritatea în urma impactului. Marcajele au indicat o protecţie bună la nivelul genunchilor şi zonei femurale în cazul ambilor pasageri anteriori. În testul de impact lateral, protecţia în zona pieptului a fost calificată ca fiind adecvată. Cu toate acestea, în cazul testului de impact cu stâlpul, cel mai dur din probele la care EuroNCAP supune maşinile, Sandero a prezentat o protecţie slabă la nivelul pieptului. De asemenea, în cazul unui impact posterior, scaunele şi tetierele au fost calificate ca oferind o protecţie marginală celor din interior.
PROTECŢIA PASAGERILOR COPII
Pentru protecţia pasagerilor copii Dacia Sandero a primit un procentaj de 79, identic cu cel obţinut de fratele de concern Renault Captur, testat şi el în cadrul aceleiaşi sesiuni. Subcompactul a indicat un nivel maxim de protecţie pentru un copil de 18 luni poziţionat într-un scaun montat invers pe bancheta din spate. Deplasarea copilului cu vârsta de 3 ani, amplasat într-un scaun special, montat cu faţa, nu a fost excesivă.
În cazul impactului lateral, ambii manechini au fost bine protejaţi, micşorând astfel posibilitatea de a lovi cu capul zone ale maşinii. Airbagul pasagerului poate fi dezactivat pentru a permite montarea unui scaun pentru copil pe locul din dreapta. Cu toate acestea, EuroNCAP a considerat că avertizarea dezactivării airbagului nu este suficient de evidentă şi a refuzat notarea acestui detaliu.
PROTECŢIA PIETONILOR
În cazul protecţiei pentru pietoni, Dacia Sandero a obţinut 57 din punctaj. Spoilerul a obţinut un punctaj maxim pentru protecţia picioarelor pietonilor. Cu toate acestea, zona inferioară a capotei a oferit o protecţie slabă pentru zona pelviană. Acolo unde capul unui copil ar putea lovi capota protecţia este adecvată, însă acolo unde ar putea lovi capul unui adult protecţia este slabă.
SISTEME DE SIGURANŢĂ
Nici la capitolul sisteme de asistenţă Dacia nu a impresionat, reuşind un scor de 55. EuroNCAP a apreciat instalarea ESP-ului în lista de dotări standard, trecând cu bine testele. Organizaţia a taxat şi faptul că Sandero nu vine cu avertizare pentru cuplarea centurilor de siguranţă pe locurile din spate.
Testele EuroNCAP au fost efectuate pe versiunea de bază a modelului românesc Dacia Sandero, echipată cu motorul 1.2 litri benzină şi disponibilă în standard cu patru airbaguri (2 frontale, 2 laterale), ABS, ASR şi ESP.