autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: joi, mart. 29th, 2012

Asiguratorii RCA nu trebuie să pună bani deoparte în 2012 pentru daunele produse de șoferii neasigurați

Companiile de asigurări autorizate să emită polițe RCA nu vor trebui să contribuie anul acesta cu nici un ban la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), destinat despăgubirii celor prejudiciați în accidente rutiere cu autori neidentificați sau neasigurați RCA.

Decizia a fost luată de către Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

„Contribuţia asigurătorilor care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, denumită asigurarea RCA, la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, aferentă anului 2012, este stabilită la cota procentuală de 0 din volumul primelor brute încasate pentru această asigurare”, se arată în Ordinul președintelui CSA nr. 5/2012, datat 23 martie 2012.

În 2010 și 2011, contribuția asiguratorilor RCA la FPVS a fost de 0,3 din primele brute încasate pe acest segment, aceasta fiind redusă de la nivelul de 0,5 valabil în 2009 și 1,5 valabil în 2008.

În 2006 și 2007, contribuția companiilor de asigurări autorizate pentru RCA la FPVS a fost de 1, respectiv 2,5 din volumul primelor brute încasate din vânzarea polițelor obligatorii de răspundere civilă auto.

Potrivit ultimelor informații disponibile, în primele 9 luni din 2011, FPVS a plătit victimelor accidentelor de circulație cu autori neidentificați sau neasigurați RCA despăgubiri totale în valoare de 7,97 milioane lei, sumă cu peste 64 mai mare decât cea achitată în perioada similară a anului precedent.

Numărul de dosare avizate de FPVS s-a majorat cu peste 35 în perioada analizată, de la 547 în primele trei trimestre din 2010 la 736 în intervalul ianuarie-septembrie al anului trecut.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>