autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, iul. 6th, 2012

Verificați-vă Cartea Verde înainte de a pleca în vacanță în străinătate

Conducătorii auto care vor să plece cu mașina în vacanță în străinătate trebuie să verifice în prealabil documentul Carte Verde atașat poliței lor RCA, pentru a vedea dacă acesta le acoperă riscul de răspundere civilă în statele non-UE pe care intenționează să le viziteze sau să le tranziteze și pe ce perioadă este valabilă respectiva acoperire.

De la aderarea României la Uniunea Europeană, polița de răspundere civilă auto (RCA) emisă de societățile de asigurare din România este valabilă automat în toate cele 27 de state ale UE, precum și în Elveția, Liechtenstein, Croația, Andorra și Norvegia, fără a fi nevoie de acoperire suplimentară Carte Verde.

Pe baza documentului Carte Verde, răspunderea civilă auto mai poate fi asigurată de către societățile românești de profil în Albania, Bosnia-Herțegovina, Belarus, Israel, Iran, Maroc, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Tunisia, Turcia și Ucraina.

Toate aceste state sunt membre ale sistemului Internațional Carte Verde.

În funcție de politica fiecărui asigurator, acoperirea Carte Verde pentru aceste state este acordată automat și gratuit, fără plata unei prime suplimentare de asigurare, sau la cerere și contra cost.

Conducătorii auto trebuie să verifice pe documentul Carte Verde atașat poliței RCA dacă numele țărilor pe care doresc să le viziteze sau să le tranziteze la volan sunt bifate, ceea ce înseamnă că acoperirea pentru acestea este oferită automat. În caz contrar, acoperirea trebuie cumpărată contra unei prime suplimentare de asigurare.

Exemple de tarife Carte Verde

Potrivit informațiilor furnizate autoindustry.ro de către societatea de intermediere în asigurări Pintilie Broker, acoperirea Carte Verde pentru toate statele menționate mai sus este oferită automat odată cu polița RCA la Astra Asigurări și Asirom, costul acoperirii respective fiind inclus în prima de asigurare RCA.

La Uniqa, acoperirea Carte Verde pentru țările respective, mai puțin Rusia, trebuie cumpărată pentru o perioadă de cel puțin o lună, prețul fiind de 10 euro.

Euroins oferă Carte Verde pe perioade de minim 15 zile, contra unui tarif de 8 euro, acoperirea nefiind valabilă în Republica Moldova, Serbia, Muntenegru și Rusia.

La Allianz Țiriac și Carpatica, acoperirea Carte Verde pentru toate cele 14 state menționate mai sus poate fi cumpărată pe perioade de minim 15 zile, contra unei prime de 60 de dolari. Dacă se dorește acoperire doar pentru state vecine, respectiv fosta Iugoslavie (cu excepția Kosovo, la Allianz), Moldova și Ucraina, prețul scade la 30 de dolari.

Groupama oferă acoperire RCA doar pentru Moldova, Ucraina, Rusia și Belarus, pe minim o lună, contra unei prime suplimentare de 10 lei.

Șoferii care intenționează să călătorească cu mașina prin aceste țări mai au posibilitatea de a-și cumpăra, din zonele de graniță, înainte de a intra în statele respective, așa-numita asigurare de frontieră, subscrisă de asiguratori din acele state. Pentru Turcia, de exemplu, asigurarea respectivă costă 20 – 30 de euro.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. mihai spune:

    Update pt Turcia: la granita am platit 90EUR pt cartea verde, in iulie 2017. Singura optiune!! atentie!

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>