Renault a adus la Geneva nu mai puţin de trei premiere importante: Captur, primul SUV de clasă mică al mărcii şi versiunile de înaltă performanţă a noii generaţii Clio, modelele RS şi GT 120.
Captur, personalizare fără limite
Aflat la graniţa dintre maşină de oraş şi SUV, Captur este tichetul de acces Renault într-unul dintre cele mai disputate segmente ale momentului, printre rivalii săi direcţi numărându-se pionierul Nissan Juke, fraţii Opel Mokka/Chevrolet Trax, dar şi noile Peugeot 2008 şi Ford EcoSport. Creat pe baza platformei de clasă mică a grupului Renault, folosită şi de Clio, Captur dispune de un ampatament mărit şi de o gardă la sol generoasă de 20 cm. Gabaritul se situează la limita superioară a clasei: lungimea măsoară 4,12 m, lăţimea 1,77 m, iar înălţimea 1,57 m.
Atuurile noului Captur sunt personalizarea şi eficienţa fără precedent în segment. Exteriorul poate fi configurat în două nuanţe diferite, puternic contrastante, pentru caroserie şi plafon. Clienţii nonconformişti pot alege şi culoarea jantelor, diverse elemente grafice şi autocolante cu iz sportiv pentru capotă, acoperiş sau hayon. Colecţia de strippinguri exterioare poate fi asortată cu tapiţeria interiorului, oferită în opt variante lavabile şi detaşabile, cu fermoar, parte a pachetului Zip Collection, standard de la nivelul al treilea de echipare. Ambianţa interioară poate fi, de asemenea, personalizată, fiind disponibile două teme de culori şi şase tipuri diferite de ornamente pentru gurile de aerisire, conturul consolei şi difuzoarelor (gri, ivoire, crom, orange, albastru, verde).
Modularitatea este inteligent pusă în scenă. Şoferul are la dispoziţie o colecţie completă de spaţii de depozitare şi unul dintre cele mai generoase torpedouri din segment. Intitulat Easy Life, acesta oferă o capacitate de 11 litri şi suprinde printr-un acces neobişnuit de facil la conţinutul său, şoferul nefiind, practic, nevoit să se ridice de pe scaun pentru a sorta diversele obiecte ascunse, în mod normal, privirii. Bancheta spate culisează pe o plajă de 160 mm pentru mai mult loc la picioare sau în portbagaj, iar planşeul portbagajului este mobil şi dispune de două feţe -mochetă şi plastic, ce pot fi folosite în funcţie de nevoile şoferului. Volumul portbagajului, cu bancheta în poziţia obişnuită, variază între 377 şi 455 de litri, în funcţie de gradul de înclinare al acesteia.
Lunga listă de echipamente standard sau opţionale include sistemul MediaNav cu touchscreen de 7 inci, navigaţie şi conexiune la telefon sau centrala multimedia R-Link, ce oferă acces la internet şi la diversele aplicaţii din AppStore-ul Renault. Captur mai oferă proiectoare adaptive, care se aprind individual în viraje, asistenţă la pornirea în rampă, senzori de parcare şi cameră pentru marşarier.
Disponibil din vara acestui an, Captur va fi oferit, iniţial, în compania unei game restrânse de trei motorizări: două motoare turbo pe benzină, 0.9 TCe/90 CP şi 1,2 TCe/120 CP, ultimul doar cu cutie automată cu dublu ambreiaj EDC (Efficient Dual Clutch) şi un diesel de 1,5 litri şi 90 CP, care va emite doar 95 g CO2/km.
Clio RS, hot-hatch de buzunar
Disponibil din această primăvară, la un preţ de ponire de 24.990 de euro cu TVA (în Franţa), top-modelul gamei Clio va fi oferit, spre deosebire de vechea generaţie, exclusiv în varianta de caroserie cu cinci uşi. Francezii au decis să renunţe la coupe din raţiuni economice şi au gândit un design care combină sportivitatea unui model în trei uşi cu versatilitatea unuia în cinci uşi.
Principalele noutăţi se ascund însă sub capotă, acolo unde găsim 200 de cai putere şi 240 de Nm. Resurse generoase, nu complet diferite de cele ale vechiului model. Diferenţa este că de această dată ele sunt livrate de un motor turbo, de 1.6 litri, care îi ia locul vechiului propulsor aspirat normal, cu patru cilindri şi 2.0 litri, iar transmisia manuală va fi înlocuită cu una automată, EDC, cu dublu ambreiaj şi padele ascunse în spatele volanului. Reducerea cilindreei are efecte benefice asupra consumului, care ajunge în ciclu mediu la numai 6.3 litri/100 de kilometri. Eficienţa se va vedea şi la capitolul emisii, estimate la 144 g/km.
Inspirat de filozofia fratelui mai mare Megane RS, noul Renault Clio RS oferă două tipuri de şasiu, Cup şi Sport. Mai mult decât atât, fiecare exemplar va fi echipat cu o funcţie botezată RS Drive, care oferă mai multe moduri de rulare, printre care şi Race. RS Drive permite modificarea răspunsului acceleraţiei şi transmisiei, gradul de intervenţie al ESP-ului şi feedback-ul oferit de direcţie. În plus, sistemul multimedia R-Link aduce funcţia inedită RS Monitor, un sistem avansat de telemetrie care va contabiliza cei mai buni timpi obţinuţi la volanul bombiţei din Hexagon.
Clio GT 120, senzaţii RS pentru gentlemani
Renault extinde gama de modele sportive accesibile cu noua variantă Clio GT 120 EDC. Aceasta democratizează senzaţiile oferite de superstarul RS, pozând în alternativa civilizată şi elegantă, dedicată clienţilor mai conservatori.
Clio GT este animat de noul turbo de 1,2 litri şi 120 CP, cuplat exclusiv la o transmisie EDC cu şase trepte şi dublu ambreiaj. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h durează doar 9 secunde, iar nivelul emisiilor de CO2 nu depăşeşte 120 g/km. Un buton RS Drive modifică radical parametrii de funcţionare a motorului, direcţiei, cutiei şi chiar sensibilitatea pedalei de acceleraţie.
La exterior, noul GT 120 aminteşte de Clio RS prin pachetul aerodinamic mult mai agresiv, compus din paraşocuri faţă/spate şi praguri noi, un eleron de dimensiuni apreciabile, jante de 17 inci şi un set de evacuări duble cromate.