luni, iunie 24, 2024
AcasăPiata autoLivrări APIA: dealerii au vândut numai 46.000 de autoturisme noi în 2012

Livrări APIA: dealerii au vândut numai 46.000 de autoturisme noi în 2012

Situația livrărilor de autoturisme din România, în luna august, potrivit datelor APIA, confirmă tendința de scădere accentuată a pieței, anunțată de înmatriculări. Diferențele relativ mici, la vânzările declarate, comparativ cu înmatriculările, vin, probabil, din re-exporturi.

Pe comerciale, avem în august o livrare mare de Dacia Logan Van, care revigorează puternic cifrele pe acest sector.

Atât segmentul autoturismelor autohtone, din care Dacia reprezintă majoritatea covârșitoare, cât și segementul importurilor continuă linia descendentă vizibilă în graficele corespunzătoare vânzărilor. Dacia s-a întors la minimele de la începutul anului, cu circa 1.200 de unități livrate, criza de pe piață fiind accentuată de schimbarea gamei Logan, situație ce a contribuit la o amânare a cumpărării pentru clienții mărcii de la Pitești, în așteptarea noilor modele. Nu se întrevede o îmbunătățire până când noile modele, începând cu Dokker și terminând cu înlocuitorul Logan, nu vor intra în showroom-uri.

La importuri, pierderea nu este la fel de mare ca în cazul Dacia, însă scăderea a avut, în lunile de vară, o medie de aproximativ -30 față de anul trecut, lucru care ar trebui să reprezinte un mare semnal de alarmă pentru toți jucătorii, dar și pentru guvern. Chiar dacă pe ultimele 4 luni din an sunt posibile reveniri ușoare ale vânzărilor, acestea nu vor atinge în nici un caz cifrele de anul trecut, astfel că scăderea la finalul anului ar putea să rămână în intervalul 15-20 , adică 75 – 80 de mii de autoturisme plus alte circa 10.000 de comerciale ușoare. De altfel, sectorul utilitarelor (comerciale sub 3,5 tone și microbuze) a trecut pe plus de 3 luni, iar Dokker Van va aduce cu certitudine și mai mulți clienți.

Revenind la autoturisme, după Dacia, celelalte mărci sunt obișnuite ale Top 10, într-o poziționare destul de stabilă după 8 luni de la începutul anului. Renault și Ford își dispută în continuare locul al treilea la importatori, francezii beneficiind de o lună mai bună de data aceasta. La nivelul întregului an, doar Audi (+27,2) și Hyundai (1,9) au obținut cifre mai bune decât anul trecut (din Top 10). Opel are cea mai mare scădere, 54, urmată de Dacia și Renault, cu 28 și 29. Piața a înregistrat, în total 46.823 autoturisme vândute, corespunzător unei scăderi de 22 față de 2011.

Cele mai vândute modele sunt aceleași Dacia Logan și Duster, urmate de Skoda Octavia.

Având în vedere că luna septembrie aduce mai multe lansări de modele, sunt așteptate vânzări mai bune, dar cu o creștere moderată față de august.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole