Opel și-a reafirmat în ultima perioadă dorința ca mini-ul Adam să fie perceput ca un automobil premium de clasă mică, cu un target similar cu Fiat 500. Gradul ridicat de personalizare și calitatea detaliilor ar putea fi argumentele pe care se bazează constructorul german pentru a atrage atenția asupra acestui model. Prețurile similare cu Fiat 500 fac evidentă încercarea de a „rupe” din cota de piață a acestuia. Nu lipsite de importanță pentru noul Adam sunt și celelalte competitoare: Mini, liderul clasei, mașina care a generat fenomenul „retro premium”, Audi A1, Smart, Citroen DS3, nou apărut pe piață VW Up, dar și mult mai puțin mediatizatul Ford Ka, o clonă a lui Fiat 500.
Teoretic, Opel a preluat toate atributele pe care aceste automobile le au: un design simpatic, un nivel bun de echipare, lungime sub 4 metri, finisaje de calitate, un grad ridicat de personalizare și, nu în ultimul rând, potențiale versiuni sportive, care să șlefuiască imaginea modelului. De cealaltă parte se află prețul, iar rețeta de până acum vorbește despre un nivel de pornire rezonabil, mai mare decât un city-car de volum, dar care crește exponențial pentru fiecare opțiune și detaliu de personalizare.
Din punct de vedere tehnic, Adam este construit pe o platformă scurtă a lui Corsa, preluând de la acest model și motorizările potrivite: 1.2 și 1.4 litri benzină, motoare economice și testate suficient. Va urma și un propulsor economic, 1.0 litri în 3 cilindri. Soluția este foarte bună și asigură un punct de plecare perfect pentru Adam.
Din punct de vedere estetic, nu putem spune că Adam atrage atenția. Este o mașină drăguță, dar fără sex-appeal. E drept că frumusețea este subiectivă, dar reacțiile publicului după lansarea lui Adam nu reprezintă un argument solid.
Din punct de vedere al prețului, Opel a anunțat o grilă identică cu cea a lui Fiat 500, ceea ce nu este neapărat un avantaj, însă sunt așteptate prețurile de lansare, mai mici. La nivelul costurilor de producție, ar putea exista un handicap, deoarece Opel a ales să producă modelul Adam în Germania, în aceeași uzină cu Corsa.
„Felul în care mașina a fost construită ne dă posibilitatea să o fabricăm în Germania și să fie profitabilă”, a declarat șeful marketingului de la Opel, Alfred Rieck, pentru Automotive News. Acest fel, la care se referă Rieck, este legat, în principal, chiar de structura lui Adam, mașina fiind, pur și simplu, un Corsa scurt.
Dar nu locul în care este fabricată mașina este o problemă (acesta e mai degrabă un avantaj pentru Adam). Într-o comparație cu Fiat 500, ținta pe care și-a ales-o noul Opel Adam, putem vedea lesne că modelul nemților a ratat startul și a beneficiat de o strategie fără vigoare. Din acest motiv, viitorul său este departe de a putea fi comparat cu cel Al lui Fiat 500, ca să nu mai vorbim despre Mini, și nici măcar despre VW Up.
Pe ce se bazează succesul Fiat 500
– Fiat 500 a beneficiat de un buget de marketing uriaș, fără precedent în istoria companiei și a oricărui automobil din clasele inferioare. Evenimentul de lansare, transmis live de televiziunile italiene, a avut o audiență TV comparabilă cu cea a unui meci de fotbal (circa 300.000 de telespectatori în direct, plus retransmisiile care au dus audiența la peste 2 milioane de persoane); în tribunele amplasate pe malul râului Po, din Torino, unde s-a desfășurat evenimentul, au fost invitate peste 7.000 de persoane, inclusiv VIP-uri din toată lumea, aproape jumătate din invitați fiind jurnaliști. Bugetul acestui spectacol a fost de circa 17 milioane de euro, printre momentele speciale numărându-se apariția a 50 de mașini Fiat 500 acoperite cu huse ce simulau designul vechilor Cinquecento.
– A avut în spate povestea unui automobil ce a făcut istorie în Europa și care a adus numai în Italia un uriaș val de simpatie și, implicit, clienți. Raliul vehiculor Fiat 500 de epocă a fost un exemplu de eveniment ce a atras atenția.
– A beneficiat de un design aproape fără cusur, ce amintește de vechiul model, dar care are propria personalitate. Mașina a devenit și din acest motiv dezirabilă, atât pentru femei, dar și pentru bărbați, în ciuda faptului că aceștia fug de mașinile mici, de oraș.
– Calitățile tehnice ale mașinii, destul de multe, unele discutabile, au contat destul de puțin în alegerea cumpărătorilor. Au fost importante designul, aspectul interior și posibilitățile reale și extrem de reușite de personalizare. Pe ansamblu, a contat imaginea pe care mașina o avea și care urma să se transfere posesorului. Același lucru se petrecuse cu ani în urmă cu Mini, care a rămas și astăzi liderul segmentului.
– Un site dedicat teasing-ului („500 wants you” a fost online cu câteva luni înainte de lansare, iar vizitatorii au putut să-și configureze mașina, deși nu existau încă fotografii cu ea. Răspunsul a fost impresionant: peste 3 milioane de fani au accesat site-ul.
– După primele două zile de la lansare, numărul comenzilor ajunsese la 57.000, adică toată producția planificată pentru un an (60.000 unități propuse). După un an de la lansare, numărul comenzilor ajunsese la aproape 130.000. Livrările reale s-au ridicat la circa 33.000 în cele 8 luni din 2007, respectiv 90.000 în 2008, în condițiile în care Mini, principalul concurent din piață, vindea în perioada 2007-2009 aproximativ 140.000 de mașini pe an.
– Ca o consecință a tuturor acestor detalii, în anul lansării a câștigat titlul de „Car of the Year”.
– La aproape 6 ani de la lansare, Fiat 500 a depășit pragul de 1 milion de exemplare vândute, iar ritmul anual se apropie de 150.000 de unități, cu toate versiunile de caroserie lansate.
Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu Opel Adam, nu putem să nu observăm că nu există nici măcar un element care să o apropie de ținta pe care și-au ales-o. Lansarea a fost una banală, care s-a pierdut prin lista de noutăți de la Paris. Concursul de alegere a numelui, un posibil motor de marketing, a decurs rapid, fără o popularitate excesivă, iar bugetele alocate modelului au fost minore, probabil și din cauza situației financiare a companiei. În privința vânzărilor, șefii Opel au anunțat un plan de 40.000 – 50.000 de unități pe an, principala țintă fiind clienții tineri. Lansarea comercială a lui Adam este în plină derulare în Europa, în Germania a început deja și au fost vândute primele mașini în 2012, dar potrivit statisticilor, au fost livrate doar 300 de Opel Adam, în noiembrie și decembrie. Iar dacă ne uităm la cea mai importantă competiție de pe continent, „Car of the Year”, Opel Adam nu s-a calificat în finală.
De aceea, putem spune că Opel Adam se aseamănă mai mult cu Ford Ka, decât cu Fiat 500. Modelul Ford s-a lansat la un an după Fiat 500, fiind aproape identic cu acesta la nivel tehnic, construit în aceeași uzină, în Polonia, cu prețuri comparabile, însă existența sa a fost una discretă, cu vânzări de nivel mediu, fără prea multă exuberanță. Nu cu mult timp în urmă, un reprezentant Ford a anunțat că modelul Ka va fi scos din producție la finalul vieții, din motive de rentabilitate. În 2011, Ford Ka a vândut 74.000 de unități în Europa, dar ritmul a scăzut sub 4.000 de exemplare pe lună, în 2012.
[…] dintre acestea, în Europa, ceea ce contrazice prognozele inițiale ale constructorului, care anunța un număr mare de comenzi înregistrate înainte de lansarea oficială pe piață a modelulu…. Luna trecută, Adam a dezamăgit și în materie de siguranță, reușind să obțină doar patru […]