autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, iun. 5th, 2012

Cum ar fi să ne despăgubească propriul asigurator RCA cănd ne accidentează alt șofer

Introducerea și în legislația din România a principiului potrivit căruia un conducător auto prejudiciat într-un accident rutier survenit din vina altuia este despăgubit de propriul său asigurator RCA, care ulterior își recuperează banii plătiți de la firma de asigurări care a emis RCA-ul vinovatului, ar fi un lucru bun, însă este imposibil de realizat în prezent.

“Ar fi un lucru bun, pentru că atunci oamenii nu s-ar mai uita numai la cine vinde mai ieftin atunci când își fac RCA-ul, ci și la servicii, la cât de prompt despăgubește o societate de asigurări sau alta”, a declarat, pentru autoindustry.ro, fostul președinte al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea, totodată fost șef al Direcției Reglementări și Autorizări Asigurări Obligatorii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Din păcate, însă, a adăugat Bulugea, legiferarea unui astfel de sistem în România este imposibilă în momentul de față din cauza faptului că există numeroase litigii îndreptate împotriva asiguratorilor RCA ai conducătorilor auto vinovați de producerea de accidente rutiere soldate cu daune compensate pe polițe Casco, care întârzie sau refuză să deconteze despăgubirile plătite pe bază de polițe facultative.

“În prezent există datorii în litigiu de zeci de milioane de euro, reprezentând regrese nerezolvate de pe Casco pe RCA. Până nu sunt rezolvate aceste datorii, nu se poate introduce un nou sistem. Multe din aceste cazuri sunt târâte de ani de zile prin tribunale. A apărut o întreagă breaslă de avocați și juriști foarte buni, specializați în recuperarea de astfel de datorii, care se duc în instanțe cu cutii pline de dosare de acest tip”, a mai spus Bulugea.

Servicii mai prompte, dar și prețuri mai mari

În statele europene în care se aplică principiul potrivit căruia cei prejudiciați în accidente rutiere survenit din vina altor șoferi sunt despăgubiți de proprii lor asiguratori RCA, care ulterior își recuperează banii plătiți de la cei ai vinovaților, păgubiții își primesc despăgubirile cuvenite cu semnificativ mai multă promptitudine.

Pe de altă parte, acest sistem duce la creșterea costurilor cu despăgubirea, precum și la majorarea tarifelor de primă la polițe.

Astfel, în Marea Britanie, autoritățile de concurență au finalizat recent o investigație preliminară a industriei asigurărilor auto, concluzia fiind aceea că piața de profil suferă de disfuncționalități majore, din cauza cărora prețurile polițelor s-au scumpit semnificativ în ultimii ani.

Principala problemă identificată a fost aceea că asiguratorii șoferilor prejudiciați în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto au tendinția de a încărca masiv factura despăgubirilor plătite păgubiților, neavând nici un interes să țină costurile sub control, întrucât oricum își recuperează banii cheltuiți de la firmele de asigurări ale celor vinovați.

De exemplu, din cercetări a rezultat că asiguratorii păgubiților permit service-urilor auto cu care au relații contractuale, contra unor comisioane, să perceapă în astfel de cazuri onorarii de manoperă semnificativ mai mari decât în situațiile în care sunt ei înșiși plătitorii finali ai facturilor de reparație.

De asemenea, asiguratorii percep comisioane de la companiile de închirieri de mașini pentru ca asigurații lor cu autoturisme avariate în accidente produse din vina altora să primească mașini de schimb de la ele pe perioada reparațiilor.

Concluzia investigației a fost că sporirea costurilor de despăgubire, din cauza acestor practici generalizate la nivel de piață, este direct responsabilă de scumpirea polițelor de asigurare auto din Marea Britanie.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>