FOTO: Andrei Toboșaru
Cine a ”inventat” Qashqai ar trebui să primească de la Nissan o medalie de aur sau o rentă pe viață. Acum ceva ani constructorul nipon nu prea era așa vesel, cel puțin pe piața europeană. Avea o gamă de modele în care se regăseau pasionații de off-road și cam atât. Analiștii nu prea creditau cu mult optimism viitorul companiei.
Istorie
Dar a venit alianța cu Renault, și a venit Qashqai în 2007. Constructorul nipon și-a revizuit strategia, gama de modele, a renunțat la unele modele (Nissan Terrano) și a pariat pe o gamă de modele ușor bizară acum ceva ani. Qashqai cred că este cel mai ”libertin” model din punct de vedere al claselor prin care este introdus – lumea îl consideră SUV compact, alții crossover, iar cei de la Nissan îl aruncă în luptă cu legendele din clasa compactă. Alții pentru a nu avea prea multe mustrări au inventat un segment interesenat pentru Qashqai – Compact crossover SUV. În 2009 a fost introdusă versiunea Qashqai plus 2, un model cu un ampatament mărit cu 135 mm care propune 7 locuri. În 2010 modelul a primit un facelift și un upgrade semnificativ la interior din punct de vedere al materialelor, calității asamblării și opțiunilor disponibile. Și lucrurile nu s-au oprit aici, anul trecut Qashqai a mai avut parte de un update, unul poate mai important decât facelift-ul de acum doi ani. În primul rând este vorba despre debutul propulsorului diesel 1.6 dCi, un propulsor care înlocuiește agregatul de doi litri. Totuși Qashqai va fi un model care va ocupa un loc important în istoria Nissan. Este modelulul care a dat o nouă față companiei, se bucură de un succes mult peste așteptări în Europa și a fost sursa de inspirație pentru alți constructori care au descoperit că o compactă cu aer de SUV/ crossover este rețeta succesului.
Design
Așadar o compactă cu un aer mai robust care poate fi numită și crossover. Dacă te gândești la tracțiunea integrală ești iertat dacă îi spui SUV. Nissan a spart cu ajutorul lui Qashqai aerul conservator care caracteriza această clasă. La prima vedere o provocare riscantă dar care s-a dovedit inspirată. În 2010 modelul a beneficiat de un facelift, modificările aduse fiind în mare parte inspirate de sugestiile primite de la clienții de Qashqai. Clienții au dorit un model cu un design mai elaborat, un aer care să facă trimiterea spre zona premium. Partea frontală a fost complet redesenată dar fără a dilua identitatea deja conturată a lui Qashqai. Grila frontală, spoilerul față, farurile, capota și aripile au fost redesenate. Au fost reduse spațiile la îmbinările exterioare pentru o imagine de proodus premium. În spate se remarcă redesenarea grupurilor optice care au o formă de bumerang acum și micul eleron montat pe hayon. Modificările exterioare au condus și la scăderea coeficientului aerodinamic la 0,33, optimizându-se curgerea aerului atât pe caroserie cât și pe sub mașină. Aceeași politică a fost aplicată și în privința modificărilor aduse interiorului. S-a optat pentru materiale mai bune la interior și o calitate superioară a asamblării. Tabloul de bord a fost ușor redesenat și s-a optat pentru noi fonturi la cadrane. A fost diversificată gama cromatică disponibilă pentru interior. Iar odată cu update-ul de la sfârșitul anului trecut Qashqai se laudă în premieră în clasa compactă cu sistemul Around View Monitor.
Confort
Este un capitol la care Qashqai stă destul de bine. Pornin de la concept, un model de clasă compactă ceva mai înalt… și ajungi la o experiență mult mai relaxantă la volan în mediul urban generată în primul rând de vizibilitatea mai bună, dar și de liniștea oferită de un tren de rulare mai solid. În plus o eventuală bordură nu mai reprezintă un obstacol menit a rata un loc de parcare. Pentru că a venit vorba de parcare să vorbim puțin despre Around View Monitor un sistem oferit de Nissan în premieră în segmentul compact. Practic vorbim despre un sistem care poate fi regăsit pe modelele mari din segmentul premium – Infiniti sau BMW. Este format din patru camere video, imaginile sunt afișate pe displayul amplasat pe consola centrală și îți oferă ocazia să vizualizezi tot ce este în jurul mașini.
Astfel poți câștiga un campionat mondial al celor mai complicate parcări. Spre deosebire de sisteme întâlnite până acum care se activau doar la selectarea marșarierului, acesta poate fi activat oricât prin intermediul unui buton amplasat sub dispaly. Îți poate oferi o imagine 360 grade a ceea ce înconjoară mașina sau doar imaginile primite de la camerele laterale. Poziția la volan este bună, poate aș penaliza puțin șezutul scaunelor față ceva cam mic, lucru ce la drum lung contribuie la un mic grad de disconfort. Spațiul destinat locurilor spate este bun la nivelul picioarelor, peste media clasei. În schimb spațiul la nivelul umerilor și capului pe locurile din spate bucură. Portbagajul oferă un volum de 400 litri și poate ajunge până la 1.513 litri prin rabatarea banchetei spate.
Funcționalitate
Ergonomie tipic japonează, adică nu prea ai nimic de reproșat. Personal agreez linia interioară sobră, nu sunt agasat de mii de butoane și butonașe și comenzi… Nu ai nevoie de vreo perioadă de acomodare cu tabloul de bord, comenzile amplasate pe volan sau navigarea prin mediul sistemului infotainment. Chiar sincronizarea unui telefon prin bluetooth nu este vreo operație complicată. Accesul în mașină este bun, la fel și accesul la portbagaj. Un minus poate fi considerat de unii suprafața ceva mai înaltă de încărcare a portbagajului raportat la o compactă clasică.
Performanțe
Aici avem puțin de zăbovit pentru că este terenul unde ne întâlnim cu noutatea cea ai importantă din oferta Qashqai. Este vorba despre noul propulsor al Alianței Renault-Nissan de 1.6 litri diesel. Este propulsorul care în cadrul alianței scoate la pensie de pe o parte din modele propulsoarele 1.9 dCi și 2.0 dCi. Poate fi acest propulsor o alternativă la agregatul de 2 litri care dezvolta 150 CP pentru Nissan Qashqai, și în versiunea cu tracțiune integrală?
Este suficient de viril acest agregat de 1.6 litri pentru a înlocui un propulsor de 2 litri care oferea 20 CP în plus. Propulsorul cu patru cilindri în linie de 1.598 cmc dezvoltă 130 CP la 4.000 rpm și un cuplu motor de 320 Nm de la 1.750 rpm. Așadar un minus de 20 CP și aceiași valoarea a cuplului motor, în schimb oferit mai devreme cu 250 rpm. Modelul avut la test, Nissan Qashqai 1.6 dCi Acenta 4WD, era echipat și cu sistemul start/ stop. Pentru moment acest propulsor diesel de 1.6 litri este cel mai puternic motor din lume oferit pe un model de serie. Până să fac cunoștință cu el am auzit nmai lucruri frumoase despre el, totuși aveam mici rezerve, în special vis-a-vis de resursele oferite când vine vorba de reprize.
În primul rând este un propulsor mai puțin zgomotos, lucru ușor de remarcat atât la relanti cât și în trafic. După primii kilometri rulați realizezi că acest motoraș este un succes. Resursele lui sunt impresionante. La fel de repede descoperi că noul agregat este mult mai echilibrat, vibrațiile sunt mult reduse, fie că vorbim despre motorul 1.5 dCi sau cel de 2 litri dCi. Pentru cei comozi, dacă rulați undeva în jurul unui regim de 1.500 rpm spre 1.700 rpm, dacă doriți reprize ceva mai viguroase ar fi indicat să retrogradați o treaptă. Cu ce aș putea continua pentru a vă convinge de atuurile acestui propulsor? Sistemul start/ stop funcționează bine, este intuitiv. În plus pe display-ul central poți vizualiza cîte grame de CO2 ai salvat la o oprire. O informație interesantă care îți dă puțin de gândit vis-a-vis de cât de verde mai este planeta noastră… cel puțin nu mai admir copăcei și flori care cresc pe un display.
În altă ordine de idei, deși Nissan comunică niște valori extrem de interesante pentru consum, așteptam ca alta să fie realitatea. Totuși vorbim despre un model cu o masă de peste 1.500 kg, tracțiune integrală nepermanentă… totul în grija unui propulsor de 1.6 litri. În trafic urban Nissan spune 6,1 litri, noi am obținut 7 litri dar fără a conjuga idea de condus economic. Un regim ceva mai alert în mediul urban te poate duce și spre 8,5 litri, dar tot este o valoare bună. Extraurban cei de la Nissan creditează acest motor cu un consum de 4,6 litri. Noi am profitat din plin de resursele propulsorului, chiar am pus Qashqai-ul la muncă și pe o secțiune de macadam unde am vrut să vedem cât de jucăuș este. Am forțat puțin nota și cu ceva offroad și tracțiunea integrală selectată cu diferențialul central blocat. Am ajuns undeva pe la 6,5 litri. Un alt detaliu interesant este că propulsorul oferă consistență pe întreaga plajă de turație, nu se plafonează. În cazul unei depășiri poți menține o treaptă de viteză până aproape de zona roșie. Ținând cont de modul în care am rulat, DA… este un consum extrem de bun. Practic am vrut să descoperim limitele superioare ale acestuia. Cu acest propulsor Qashqai ajunge la 100 km/h în 10,9 secunde și are o viteză maximă de 190 km/h.
Manevrabilitate
Raportat la un Qashqai cu propulsor de 2 litri vorbim despre o greutate mai redusă pe puntea față, ceea ce are efecte benefice asupra ținutei de drum și în special a manevrabilității. Puntea față este mai vie, înscrierea pe viraje este mai directă. De asemenea tendința de subvirare intervine mai târziu. Ruliul pe viraje nu este amplu dar senzația din mașină este amplificată datorită poziției mai înalte de condus. În cazul rulării pe un macadam este suficient selectarea modului 4WD AUTO, asta pentru cei mai timorați de o suprafață de rulare diferită de astfalt. În ciuda unui centru de greutate ceva mai ridicat decât în cazul unei compacte, stabilitatea pe traiectorie în cazul unei frânări de urgență este bună, chiar în condițiile unei schimbări de direcție. Direcția este precisă, timoneria cutiei de viteze este bună, cu un feeling metalic plăcut.
Tehnologie
Aici cred că este suficient să menționăm tracțiunea integrală și Around View Monitor pentru a diferenția modelul nipon de restul concurenților din clasa compactă. Dar modelul vine destul de bine echipat în versiunea de serie, inclusiv conectivitatea bluetooth. Modelul avut la test era echipat și cu un sistem audio BOSE cu 7 incinte. Despre rafinamentul propulsorului am vorbit mai devreme. Apropo, emisii de 135 grame/ km.
Siguranță
Nissan Qashqai a fost testat de EuroNCAP în 2007, la momentul lansări. Atunci a primit cinci stele, calificativul maxim. De atunci criteriile EuroNCAP au evoluat, dar modelul nipon poate fi considerat unul extrem de sigur, doar provine din Alianța Renault-Nissan. Iar Renault se laudă cu o gamă de modele de cinci stele la testele de impact. În echiparea de bază Nissan oferă pentru model șase airbag-uri, ABS, ESP, putem trece și tracțiunea integrală la capitolul siguranță activă, dacă optați pentru ea.
Concurență
Aici putem avea un discurs interminabil. Nissan propune Qashqai în segmentul compact, dar face cu ochiul și celor care doresc un SUV compact. Dacă aruncăm o privire la modele din compacte descoperim un VW Golf cu un preț de bază de 15.006 euro cu TVA inclus(propulsor 1.2 TSI de 85 CP) sau un Ford Focus 1.6 Ti-VCT de 85 CP la 16.300 euro cu TVA inclus. În zona crossover întâlnim un Mitsubishi ASX care în versiunea de bază cu propulsor 1.6 benzină de 115 CP costă 17.990 euro cu TVAa inclus. Nissan propune Qashqai de la 17.990 euro cu TVA inlus pentru versiunea cu tracțiune față și propulsor 1.6 benzină de 117 CP. Un Nissan Qashqai echipat cu acest propulsor are un preț de pornire de 22.790 euro cu TVA inclus.
Costuri
Versiunea avută la test – Nissan Qashqai 1.6 dCi Acenta 4WD are un preț de ponire de 28.740 euro cu TVA inclus. Prea multe opționale nu mai poți alege, echiparea este extrem de bogată. Deși la prima vedere este un preț ridicat pentru un model compact, totuși nu trebuie uitat de polivalența oferită de Qashqai, iar motorizarea merită toți bănuții. Un diesel care va rivaliza cu noul propulsor de 1 litru EcoBoost de la Ford pentru titlul de motorul anului.
Concluzie
Ultimile două teste mi-au oferit experiențe extrem de interesante, experiențe plăcute. Am descoperit un propulsor Ford extrem de viril, iar apoi acest mic diesel de 1.6 litri care face inutil propulsorul de doi litri pentru Qashqai. Un agregat care merită toți banii.
Istoric 8,5
Design 9
Confort 9
Funcționalitate 9,5
Performanțe 10
Manevrabilitate 9
Siguranță 10
Tehnologie 9,5
Concurență 9
Costuri 9