Alan Mulally, actualul CEO al Ford Motor Company și omul care i-a readus pe americani la profit, are un succesor oficial. Acesta este Mark Fields, directorul operațional al companiei. Mutarea ar putea fi anunțată pe data de 8 mai, cu prilejul întâlnirii anuale a acționarilor.
Potrivit scenariului neoficial, Mulally își va păstra fotoliul de director executiv, pe care îl deține din 2006, până la finele lui 2014, Mark Fields urmând să preia imediat șefia Ford. În vârstă de 53 de ani, Fields are în spate o carieră de aproape un sfert de secol în cadrul companiei americane. Între 2002 și 2005, a condus divizia Premier Automotive Group, sub umbrela căreia s-au aflat la vremea respectivă fostele branduri premium din portofoliul Ford – Volvo, Aston Martin, Land Rover și Volvo.
Ford pare, în sfârșit, pregătit să se descurce și fără genialul Mulally la cârmă, ducând însă mai departe planul său de succes “One Ford”. În vârstă de 68 de ani, Mulally este considerat autorul redresării Ford și artizanul programului de reducere a costurilor, program ce a ajutat producătorul american să evite intrarea în insolvență.
Mulally a refuzat ajutoarele guvernamentale, fără de care rivalii de la General Motors şi Chrysler nu ar fi supraviețuit, preferând să amaneteze majoritatea activelor companiei în schimbul unui împrumut gigant de 23 miliarde de dolari. Planul a dat roade, însă, împrumutul a fost returnat, iar Ford este acum cel mai profitabil constructor american get-beget. Ford a câștigat 42,3 miliarde de dolari în ultimii cinci ani, după ce a pierdut mai bine de 30 miliarde, între 2006 și 2008.
Ce se va întâmpla cu actual șef Ford? Potrivit ultimelor speculații, acesta ar putea intra în staff-ul președintelui american, Barack Obama. sau ar putea prelua frâiele gigantului IT Microsoft, după retragerea lui Steve Balmer. La începutul acestui an, Alan Mulally a infirmat, însă, aceste speculaţii.
Vânzările Ford și-au păstrat cursul ascendent pe piaţa din Europa. În martie, livrările s-au apreciat cu 12%, aceasta fiind cea de-a zecea lună consecutivă de creştere a livrărilor.