joi, aprilie 18, 2024
AcasăMașini noiPorsche Macan, un Audi Q5 în haine de Cayenne - detalii complete,...

Porsche Macan, un Audi Q5 în haine de Cayenne – detalii complete, video și imagini oficiale

Cayenne, mașina care a dus Porsche pe cele mai înalte culmi ale succesului, are începând de astăzi un frate mai mic, botezat Macan (“tigru” în limba indoneziană – n.r.). Noul SUV compact își propune să devină noua referinţă sportivă a clasei din care mai fac parte BMW X3, Mercedes GLK sau Audi Q5.

“Nu există compromisuri, (Macan – n.r.) trebuie să fie cea mai dinamică maşină din segment. Va fi un etalon de precizie, agilitate, manevrabilitate şi performanţă. Un Porsche adevărat!”, a declarat Wolfgang Hatz, şeful departamentului de Cercetare şi Dezvoltare de la Porsche.

Cu un preţ de pornire estimat la aproximativ 57.930 de euro, Macan nu va fi doar cel mai mic SUV din istoria Porsche, ci şi cel mai accesibil model din gamă. Debutul său comercial va avea loc în prima parte a anului viitor, primele exemplare fiind așteptate în showroom-uri în aprilie.

Alintat deja Baby Cayenne, Macan nu este, însă, un model exagerat de compact, fiind cu 13 cm mai scurt (lungime 4,68 m), cu 2 cm mai îngust (lățime 1,92 m) și 9 cm mai scund (înălțime 1,62 m) decât fratele său mai mare.

Platforma tehnică şi majoritatea motorizărilor, atât cele diesel, cât şi cele pe benzină, vor fi preluate de la fratele de concern Audi Q5. Macan se va adresa, însă, şoferilor cu pretenţii sportive ridicate, urmând să fie oferit exclusiv în compania unei triade de motoare “nobile” cu şase cilindri.

  • Macan S va fi animat  de un V6 bi-turbo de 3 litri, pe benzină. Acesta dezvoltă o putere maximă de 340 CP și un cuplu de 460 Nm. Viteza de top este de 254 km/h, sprintul de la 0 la 100 km/h fiind estimat la 5,4 secunde, respectiv 5,2 secunde pentru modelele echipate cu Sports Chrono. Consumul mediu variază între 8,7 și 9 litri/100 km, ceea ce traduce prin emisii de CO2 cuprinse între 204 și 212 g/km.
  • Macan S Diesel va fi cel mai economic model din gamă. Echipat cu un diesel V6 de 3 litri și 258 CP, acesta se poate lăuda cu un consum de 6,1-6,3 l/100 km, în regim mixt. Cuplul maxim este extrem de generos, 580 Nm. Noul SUV Porsche atinge o viteză maximă de 230 km/h și ajunge de la 0 la 100 km/h în 6,3 secunde (6,1 secunde Sports Chrono).
  • Macan Turbo nu va fi doar top-modelul gamei Macan, ci și cel mai puternic SUV compact al momentului. Sub capota sa se află un V6 bi-turbo de 3,6 litri, pe benzină, motor ce livrează 400 CP și 550 Nm. Suficient pentru ca Macan Turbo să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 4,6 secunde (4,8 secunde fără Sports Chrono), în drumul său spre o viteză maximă de 266 km/h. Consumul mediu este estimat la 8,9 l/100 km.

Tracţiunea integrală PTM (Porsche Traction Management) și cutia PDK cu șapte rapoarte și dublu ambreiaj sunt standard, iar cuplul va fi distribuit preponderent spre puntea din spate, pentru o dinamică de vârf. O variantă cu tracţiune faţă nu va fi disponibilă. Pachetul Sports Chrono reduce timpul necesar pentru atingerea pragului de 100 km/h, cu start de pe loc, grație funcției Launch Control incluse.

În premieră absolută pentru segmentul compact, Porsche Macan poate fi echipat cu suspensie pneumatică. Clienții care vor bifa această opțiune vor avea parte de o gardă la sol minimă cu până la 15 cm mai mică, dar și de un centru de greutate mai coborât, cu avantaje lesne de intuit în materie de dinamică și confort. Vor fi disponibile trei setări diferite, Low Level, Normal Level și High Level I.

Macan S și Macan Diesel vor fi livrate cu jante din aliaj de 18 inci, în timp ce modelele de top Turbo vor primi roți de 19 inci. Contra cost, se va putea opta inclusiv pentru jante sport, cu diametrul de 21 inci.

Porsche estimează pentru noul Macan o cadență de producție anuală de 50.000 unități, ceea ce înseamnă că, în maximum doi ani, mai bine de jumătate din vânzările companiei vor fi acoperite de SUV-urile brandului, Cayenne și noul său frate mai mic. În primele zece luni ale anului, livrările constructorului din Zuffenhausen au depășit pragul de 133.000 unități.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole