miercuri, iunie 26, 2024
AcasăMașini noiNoul BMW X5, dezvăluit oficial - video, galerie foto și informații complete

Noul BMW X5, dezvăluit oficial – video, galerie foto și informații complete

BMW X5, cel mai vândut SUV de lux din lume, a ajuns la a treia generație. Noul model marchează un salt tehnologic important, devenind mai dinamic, mai ușor, mai spațios și mult mai economic. Transmisia automată cu opt trepte e standard, iar dieselul de bază va fi oferit, în premieră, și cu tracțiune spate.

Cunoscut până acum sub numele de cod F15, noul X5 nu va marca o revoluţie stilistică majoră, proporţiile exterioare fiind aproape identice cu cele ale modelului actual. Totuşi, partea frontală va fi mult mai agresivă, preluând de la noua Serie 3 ideea contopirii discrete dintre grilă şi faruri, în timp ce suprafaţa vitrată mai generoasă va accentua senzaţia de spaţiu pentru pasagerii locurilor din spate.

X5 măsoară 4.886 mm în lungime (+29 mm), 1.938 mm (+5 mm) în lățime și 1.762 mm în înălțime (-14 mm), având un ampatament de 2.993 mm (+60 mm).

Farurile bi-xenon vor fi standard pentru modelele de top, contra cost fiind disponibile blocuri optice adaptive full LED de ultimă generație.

Gadgeturi și linii de echipare noi, spațiu de top

La interior, layout-ul general va rămâne, în mare parte, neschimbat, însă calitatea finisării şi paleta de combinaţii cromatice vor creşte semnificativ.

Marea noutate va fi display-ul “plutitor” de 10,25 inci, poziţionat deasupra consolei centrale. Acesta va fi inclus în pachetul de dotări standard, alături de cea mai recentă versiune a centralei de comandă iDrive, dotată cu controller multi-touch senzitiv și funcție de recunoaștere a caracterelor. Head-up Display-ul full color, cu opțiuni noi de afișare și un spectru cromatic lărgit, va fi inclus pe lista de opțiuni.

Sistemul Night Vision detectează acum mai eficient oamenii și animalele de pe carosabil, iar cruise controlul activ vine cu funcție Stop&Go și frânare automată pentru prevenirea coliziunilor iminente. Din noiembrie va fi disponibil și asistentul Traffic Jam, care va menține automat mașina pe banda sa de rulare, inclusiv în viraje.

Respectând tiparul lansat odată cu noile Seria 1 şi Seria 3, clienţii pot opta pentru pachetul M Sport și două linii distincte de echipare, denumite sugestiv, în funcţie de caracteristici: Design Pure Experience și Design Pure Excellence.

BMW oferă trei tipuri de ornamente, disponibile în funcție de ambianța sau linia de echipare aleasă: Oxide Silver mat, lemn Poplar Grain și aluminiu satinat Hexagon, toate accentuate în partea inferioară de o suprafață glossy, de culoare neagră.

Lung de 4,88 metri, noul X5 pune la dispoziția pasagerilor săi mai mult spațiu. Ocupanții locurilor din spate se vor bucura de mai multă libertate de mişcare la nivelul capului şi al genunchilor, graţie creşterii uşoare a ampatamentului şi a înălţimii. Versiunea cu şapte locuri, disponibilă opţional, va face, în continuare, parte din program.

Volumul de încărcare al portbagajului variază între 560 şi 1.870 de litri, ceea ce se traduce printr-un plus de 50, respectiv 120 de litri faţă de modelul anterior. Standard se oferă banchetă rabatabilă asimetric în format 40/20/40 și hayon acţionat electric, format din două părți distincte.

Motoare mai puternice, dar mai economice

Din punct de vedere tehnic, BMW mizează totul pe cartea ecologiei şi pune accentul pe reducerea drastică a consumului şi a emisiilor poluante.

Pentru prima oară în istoria SAV-ului bavarez, la oferta clasică de motorizări nobile cu şase şi opt cilindri se va alătura o variantă entry-level cu patru cilindri (sDrive25d), oferită, în premieră pentru X5, și cu tracțiune spate. Este vorba despre dieselul bi-turbo de 2 litri și 218 CP, prezent și pe frații mai mici X1 și X3. Acesta promite un consum mediu de 5,6 l/100 km și emisii record de 149 g/km CO2.

La debut, vor fi disponibile versiunile:

– xDrive 30d/258 CP și 560 Nm (diesel de 3 litri cu o singură turbină)

– M50d/381 CP și 740 Nm (diesel tri-turbo de 3 litri)

– xDrive 50i/450 CP și 650 Nm (V8 benzină bi-turbo de 4,4 litri)

Din decembrie, vor fi oferite și variantele:

– xDrive 35i/306 CP (L6 benzină turbo)

– xDrive 25d/218 CP (diesel bi-turbo cu patru cilindri)

– xDrive 40d/313 CP (L6 de 3 litri, diesel bi-turbo)r

Excelenta transmisie automată cu opt trepte, furnizată de ZF, va fi standard pentru toate versiunile.

Contrar aşteptărilor, masa totală va fi mai mică decât în prezent, iar cura accentuată de slăbire la care a fost supus X5 va aduce un plus nesperat de agilitate şi eficiență.

Toate motoarele îndeplinesc normele de poluare Euro6, valabile abia din septembrie 2014 și sunt mai economice decât cele pe care le înlocuiesc. Noul X5 M50d consumă cu 0,8 l/100 km mai puțin, iar modelele xDrive30d vor fi cu 1,2 l/100 km mai economice. Și modelul de vârf xDrive50i va avea nevoie de 2,1 l mai puțin carburant pentru a parcurge 100 km, în ciuda plusului considerabil de 43 CP și 50 Nm în raport cu vechiul model de 407 CP.

Sistemul xDrive este mai ușor cu 1,4 kilograme și dispune de un nou mod grafic 3D de afișare în timp real a parametrilor de funcționare pe display-ul central al mașinii. În plus, pachetul Dynamic Adaptive Suspension va aduce, în premieră pentru X5, pe lângă suspensia adaptivă și barele stabilizatoare active (Dynamic Drive), diferențial electronic pe puntea spate.

Noul X5 va ajunge în showroomuri în a doua jumătate a lunii noiembrie şi va fi, în continuare, asamblat în uzina BMW din Spartanburg, Carolina de Sud.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole