miercuri, iunie 26, 2024
AcasăPretul carburantilorEvoluția prețului carburanților: România conduce în topul scumpirilor din UE

Evoluția prețului carburanților: România conduce în topul scumpirilor din UE

România a urcat pe prima poziție în topul statelor europene cu cele mai ridicate rate de creștere a prețului carburanților. Ascensiunea a fost accelerată de introducerea noii accize de 7 eurocenți, inclusă în costul fiecărui litru de motorină și benzină, relevă cel mai nou raport Oil Bulletin de monitorizare a pieței, întocmit de Comisia Europeană.

Potrivit studiului CE, citat de Economica.net, de la începutul anului până în prezent, benzina s-a scumpit cu 12,5%, ceea ce se traduce printr-o rată de creștere dublă față de următoarea clasată, Croația, care a raportat un avans de numai 6,9% al prețurilor. Și pentru cel mai ieftin sortiment de motorină românii au scos din buzunare cu 8,2% mai mulți bani decât în 2013, față de numai 3,3% în cazul vecinilor din Croația. Cotația de referință pentru intervalul ianuarie-aprilie a fost stabilită la 1.403,52 euro/1.000 litri, în cazul benzinei, respectiv 1.414,6 euro/1.000 litri, pentru motorină.

În antiteză cu ascensiunea prețurilor din țara noastră, câteva state aflate la doi pași de România se laudă cu scăderi cuprinse între 0,2% (Slovacia) și 2,3% (Bulgaria). Pe locurile trei și patru în topul scumpirilor benzinei din UE se clasează Germania, cu un avans de 4,1%, și Cipru, cu 3,2%, media la nivelul întregii Uniuni Europene cifrându-se la 2,1%.

Chiar și în condițiile atingerii celei mai ridicate rate de creștere din Uniune, România se numără în continuare printre statele din eșalonul inferior al prețurilor, plasate sub media europeană. Astfel, cotația unui litru de benzină s-a situat cu 10,1% sub media ponderată a celor 28 state membre UE, estimată la 1.561,86 euro/mia de litri. Motorina este și ea mai accesibilă cu 1,2% comparativ cu media europeană a scumpirilor, de 1,5%.

benzina

Sursă: Economica.net

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole