autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: joi, mai 10th, 2012

Touchpad-ul curbat ar putea înlocui butoanele de pe bord

TRW Automotive, companie producătoare de componente pentru industria de automobile, a prezentat un touchpad ce ar putea deveni un echipament de bază pentru toate mărcile de mașini. Acesta permite scrierea de comenzi cu degetul pe suprafața sa, similar cu mousepad-ul de la laptop. Un astfel de sistem este utilizat deja pe mai multe modele Audi, fiind fabricat de o altă companie, Harman Becker Automotive Systems, dar avantajul noii propuneri este dat de faptul că poate fi montat pe suprafețe curbate, cum ar fi cotiera, bordul sau chiar pe volan.

Pad-ul fabricat de Harman Becker a fost introdus pe Audi A8 și A7 și permite scrierea de litere și cifre, în funcție de sistemul acționat, radio sau telefon. Odată cu introducerea A3, padul a fost chiar pe butonul MMI. Acesta este de tip capacitiv, similar cu cel utilizat pe smartphone-uri. Potrivit informațiilor oferite de Harman Becker, acest sistem va echipa și Volkswagen Golf și Skoda Octavia.

Tehnologia utilizată de TRW este comparabilă, dar face un pas mai departe, putând fi aplicată atât pe suprafețe curbate, cât și pe suprafețe transparente.

Touchpad-ul este considerat o soluție pentru a diminua numărul accidentelor provocate de distragerea atenției șoferului în momentul în care folosește comenzile multimedia. Un studiu efectuat de TRW a demonstrat că numărul cazurilor de pierdere a direcției a scăzut cu 78 în situația în care persoanele vizate au folosit touchpad-ul. De asemenea, această tehnologie ar putea fi o alternativă la „speech regognition”, sistemul care utilizează comenzile vocale.

TRW produce mai multe componente și sisteme pentru automobile, inclusiv electronice, airbaguri și centuri de siguranță, sisteme de frânare. Compania a deschis o fabrică și în România, unde sunt construite volane pentru majoritatea producătorilor de automobile din Europa (Daimler, Volkswagen Group, BMW, Toyota, Renault), inclusiv Dacia.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>