Ca în fiecare an, Porsche a organizat evenimentul Porsche Roadshow, o ocazie în plus pentru jurnaliști, dar și pentru clienți, să testeze cele mai noi modele din gamă. Tot ca de obicei, a fost prezent un pilot/instructor al companiei din Stuttgart, de data aceasta Jan Kalmar, care a condus întreg evenimentul din punct de vedere tactic. Vedeta din acest an af ost, așa cum era normal, noul 911 Carrera S, prezent în mai multe versiuni de echipare, tocmai pentru a-i pune în evidență calitățile unora dintre echipamente. Diferențele dintre mașinile sport au fost date de tipul de frână, pe de o parte, respectiv disc metalic sau ceramic, și pachetul Sport Chrono, cel care include mai multe setări ale mașinii și care influențează comportamentul pe șosea, în funcție de setările activate.
Porsche 911 Carrera S
Vorbim despre cea mai nouă generație a automobilului sport de lux fabricat în Germania, în versiunea sa ultrasport. S-ul din denumire înseamnă 50 CP în plus, adică 400 CP, putere maximă, obținută la o turație de 7.400 rotații pe minut. La această valoare sunetul devine o simfonie, iar mașina este capabilă să facă orice. Accelerația de la 0 la 100 km este de numai 4,5 secunde, iar viteza maximă urcă până la 304 km/h. În aceste condiții, consumul obținut de inginerii Porsche, cu noile tehnologii rămâne incredibil de mic, 9,5 litri/100 km în regim mixt și 7,1 litri în regim extraurban. Evident, vorbim de condiții ideale de condus, pentru că în timpul testului valorile au fost cu cel puțin 5 litri mai mari. Această configurație costă 112.847 euro, cu TVA inclus. Toate aceste valori sunt valabile pentru mașina echipată cu cutie de viteze manuală, în 7 trepte.
Porsche Dopplekupplung (|PDK)
Versiunea testată dispunea, însă, și de PDK, adică Porsche Dopplekupplung, cutia automată cu dublu ambreiaj și 7 trepte. Aceasta îi îmbunătățește discret dar sesizabil trăsăturile, infirmând vechea prejudecată, potrivit căreia cutiile automate sunt mai leneșe decât cele manuale. În primul rând, schimbarea treptelor se face atât de rapid, încât te întrebi de ce ai mai avea nevoie de schimbarea manuală, cu padele sau direct pe levierul de pe consolă. În al doilea rând, cifrele importante de performanță se îmbunătățesc: accelerația scade cu 0,2 secunde (0,4 sec. de la 0 – 160 kmh), consumul scade între 0,4 și 1,5 litri, în funcție de regimul de mers. Doar viteza maximă este afectată, cu numai 2 km/h mai mică.
Sport Chrono
La toate acestea, dacă adăugăm pachetul Sport Chrono, cu setarea Sport+ (există și numai sport, se poate și doar setarea suspensiilor), câștigăm din nou: accelerația scade până la 4,1 secunde, de la 0 la 100 km/h, 9 secunde de la 0 la 160 km/h și numai 2,4 secunde de la 80 la 100 km/h.
Prima parte a testului s-a derulat pe Autostrada București – Constanța, pe un segment de circa 100 km. Testul s-a axat pe accelerații lungi și frânări la viteze mari și foarte mari. Comparația s-a putut face mai ales pe frânările intense, pentru frânele ceramice, care duc această operațiune în alt nivel, dar și la accelerații, în special dacă vorbim despre elasticitate, de la 80 la 100 km/h de exemplu. În același timp, este interesant modul în care computerul și softul Sport Chrono anticipează și reacționează în situații diverse, programarea fiind preluată din motorsport. Totodată, pentru distracție, există o setare care ajustează zgomotul eșapamentului.
A doua parte a testului s-a făcut pe Amkart, unde sub îndrumarea campionului național de raliuri Vali Porcișteanu, au fost testate frânele la schimbări bruște de viteză, dar și accelerațiile la ieșirile din viraje.
Un ultim cuvânt despre Launch Control, un echipament testat și pe 911 Carrera. Acesta permite o plecare de pe loc controlată la mximum și se declanșează cu un algoritm de apăsare a pedalelor. Din momentul eliberării frânei, cu accelerația apăsată la maximum, computerul se asigură că nu patinează nicio roată, pentru a obține cele 4,1 secunde până la „sută”.
În timpul testului am avut ocazia să parcurgem o parte din traseu cu Panamera, ceea ce a subliniat diferența enormă dintre cele două mașini, fiind evident că GT-ul nu este indicat pentru firile sportive, ci pentru familiști.
La finalul testului pe circuit, am primit și un bonus: un tur de circuit pe locul din dreapta, cu noul Boxster, la volan aflându-se pilotul Jan Kalmar, într-o sesiune de drifturi „pentru fotografii”.