Câteva sute de angajaţi ai Uzinei Dacia de la Mioveni au refuzat să îşi desfăşoare activitatea miercuri, 20 martie, având unele revendicări salariale. Conducerea Dacia susține că este vorba despre 20 din agajați, iar greva este ilegală, sindicatul Dacia s-a desolidarizat de greviști. Cu toate acestea, se pare că aceste ameninţări nu au funcţionat şi uzina Dacia se confruntă cu a doua zi consecutivă de grevă. Mai mulţi angajaţi au refuzat şi astăzi să îşi reia activitatea.
Ei sunt nemulţumiţi că patronatul nu a expus o poziţie oficială faţă de revendicările lor privind creşterea salariilor şi semnarea contractului colectiv de muncă. Mai mult, nemulţumirea angajaţilor este amplificată de calificarea protestului ca fiind ilegal.
Comunicatul publicat de Dacia S.A. afirma că este vorba despre un procent redus din angajați, circa 20, iar mișcarea grevistă este una ilegală.
“În data de 20 martie 2013, câteva sute de salariați ai Uzinei Vehicule au încetat lucrul și au declanșat un protest ilegal. Acesta a continuat la schimbul doi, cu un număr similar de persoane. În același timp, peste 80 din salariații platformei au continuat activitatea în mod responsabil, pentru a respecta angajamentele față de clienți.
Salariații care au părăsit posturile de lucru în data de 20 martie nu vor fi plătiți pentru timpul cât au absentat nemotivat din postul de lucru. Sindicatul Automobile Dacia (SAD) a fost notificat că protestul este ilegal. În răspunsul scris către conducerea Dacia, SAD s-a desolidarizat de participanții la greva spontană și confirmă că protestul este ilegal” se arată în comunicatul Dacia.
Greva a debutat în cursul zilei de ieri, 20 martie. Potrivit mai multor publicații cu corespondenți în Argeș, peste 5000 de angajaţi au refuzat să îşi desfăşoare activitatea în fabrica de autoturisme. Conflictul a luat naştere în cadrul Secţiei de Vopsitorie, începând cu ora 9.00.
Protestul spontan s-a declanşat în interiorul secţiei, departe de ochii publicului. Cu toate acestea, muncitorii au ţinut să îşi facă publice revendicările şi au stat de vorbă cu mai mulţi jurnalişti prezenţi la poarta uzinei.
Se pare că principalul motiv al acţiunii de protest este noul contract colectiv de muncă, ce ar trebui să intre în vigoare la sfârşitul lunii martie. Potrivit protestatarilor, angajaţii de la Mioveni sunt nemulţumiţi că actul, gata de a intra în vigoare în data de 31 martie, nu prevede măririle salariale cerute de sindicat. Muncitorii vor o creştere salarială de 25, însă nu este o pretenţie pe care oficialii Dacia se grăbesc să o onoreze. Potrivit muncitorilor, conducerea uzinei s-a angajat să ofere o mărire salarială de numai 5 procente.
Este al doilea protest spontan declanşat în cadrul uzinei de la Mioveni în ultimele trei luni. La mijlocul lunii decembrie, fabrica Dacia s-a confruntat cu un protest spontan, iscat pe marginea remunerării a două zile de concediu, fixate în 3 şi 4 ianuarie. Conflictul a fost soluţionat atunci până la sfârşitul zilei.