autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: Dum, mart. 4th, 2012

Restricțiile bancare afectează și creditele auto

Perioada de rambursare a creditelor auto va fi de cel mult cinci ani, iar în cazul finanțărilor în euro este impus un avans de minimum 25, în cazul debitorilor cu venituri în lei. Aceste limitări sunt impuse prin regulamentul privind creditarea populației adoptat de Banca Națională a României în toamna anului trecut, ale cărui prevederi băncile le implementează pe măsură ce primesc avizul băncii centrale pe normele proprii de creditare.

În prezent, băncile care nu au încă noile norme de creditare avizate acordă credite auto pe perioade de până la zece ani. Pe această perioadă sunt acordate în prezent creditele auto de căte BRD și Banca Transilvania. În cazul BRD, finanțările pe zece ani pot fi contractate doar pentru achiziția autovehiculelor noi, în cazul celor rulate perioada maxima de finanțare fiind de șapte ani. Avansul solicitat de BRD poate fi de 0, iar cel cerut de Banca Transilvania este de 15.

CEC, Alpha și Garanti Bank, trei dintre băncile care au obținut avizul BNR pe noile norme de creditare și au în portofoliul de produse și credite auto, oferă acum aceste finanțări pe perioade de cel mult cinci ani. Anterior, Garanti dădea finanțările pentru autovehicule pe termene de șapte ani. Contractarea unui credit era mai facilă și din punct de vedere al avansului minim: doar 10 în cazul finanțărilor în euro, cu condiția ca vehiculele să fie achiziționate de la dealeri agreați de bancă. Instituția de credit a menținut avansul de 10 la finanțările în lei. De asemenea, înainte de primirea avizului BNR pe noile norme de creditare, CEC acorda finanțări auto în lei pe perioade de opt-zece ani, iar pe cele în euro pe termene șase-opt ani. Mărimea perioadei de rambursare era stabilită în funcție de nivelul garanțiilor.

Băncile își modifică produsele de creditare pe măsură ce banca centrală le avizează normele construite de prevederile noului regulament.

Credite auto pe normele vechi de creditare

Împrumuturi mai accesibile din punctul de vedere al perioadei de rambursare și al avansului solicitat mai pot fi contractate de la câteva instituții bancare.

Banca

Avansul minim

Perioada maximă de creditare (ani)

BRD

0

10

Banca Transilvania

15

10

Piraeus Bank

25

7

OTP Bank

20

6

Banca Comercială Carpatica

15

7

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>