autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, iun. 1st, 2012

WRC riscă să dispară în 2013

Organizatorii etapelor din World Rally Championship – Campionatul Mondial de Raliuri – amenință că nu vor semna contractul pentru sezonul 2013 din cauza taxelor suplimentare cerute de FIA pentru cronometrare, asigurarea securității și drepturi pentru televiziuni. FIA speră ca la următoarea întrunire a consiliului director din 15 iunie să anunțe calendarul WRC pentru următorul sezon. FIA a anunțat că angajamentele pentru anul următor ar trebui semnate până în 8 iunie. Acest lucru pare a fi imposibil în condițiile în care organizatorii etapelor sunt revoltați de pretențiile financiare ale FIA.

Pentru sezonul 2013, organizatorii ar trebui să mai scoată din buzunare 100.000 euro, bani ceruți de FIA pentru a asigura cronometrarea etapelor, securitatea pe probe dar și pentru a acoperi costurile de producție și distribuție către televiziuni a materialelor video de la etape. Un singur organizator a rupt tăcerea, evident sub umbrela anonimatului: ” Suntem extremi de furioși. Nu este corect. Nu este voba doar despre suma de bani cerută. Anul trecut, când WRC a fost acoperit de North One Sport, am avut cronometrarea gratuită, iar din drepturile de televiziune am mai primit 25.000 euro. Prin urmare în 2013 noi ne trezim cu un minus de 125.000 euro, fără a lua în calcul taxa de 140.000 euro pe care o platim către FIA pentru dreptul de organizare. Așadar o etapă costă mai mult de un sfert de milion de euro. În aceste condiții nu vom semna contractul. Noi vrem să discutăm, dar FIA nu ne oferă această ocazie. Dacă cineva de la FIA se așteaptă ca noi să semnăm și să fim fericiți se înșeală.”

Din partea FIA, Jarmo Mahonen a menționat că în absența unui promoter, campionatul are nevoie de investiții care ar trebui să vină din partea constructorilor, organizatorilor și FIA. Plus acoperirea costurilor cerute de federație în taxa suplimentară. Organizatorii însă au rezerve în condițiile în care nu este încă semnat nici un contract pentru drepturile TV. Reticența organizatorilor este alimentată și de numeroasele enigme legate de condițiile de desfășurare a sezonului 2013. O soluție ar putea fi găsită în condițiile în care FIA se obligă să păstreze partenerii din acest an, organizatorii fiind dispuși să plătească taxa suplimentară. Organizatorii nu înțeleg nici reticența FIA de a promova WRC pe toate platformele posibile.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>