FOTOGRAFII: PETRICĂ TĂNASE
Dacă ne lipsea un VW „broscuță” veritabil, așa cum ne-a lipsit un Fiat 500 al vremurilor noastre, Volkswagen up! îl readuce printre noi, în versiunea sa contemporană.
Istoric
Teoretic, VW up nu a existat până în 2011, dar toată istoria mărcii în segmentele A și B contează enorm, iar povestea primei “mașini a poporului”, VW Kafer, se regăsește pe deplin în acest up!. Nu în ultimul rând, Lupo, primul model city-car al Volkswagen, a avut un succes destul de mare în vestul Europei, între 1998 șo 2005, up! nefiind decât a doua generație a acestuia, între cele două fiind intercalat și Fox. Pregătit sub formă de concept cu numele up, după tipicul Iroc, care s-a transformat apoi în Sciroco, up! n-a mai devenit Lupo, deoarece noua conducere a grupului a considerat că este o denumire mai fresh, în marketingul căreia s-au investit prea mulți bani pentru a fi aruncată la coș. Astăzi decizia se devedește a fi fost una înțeleaptă.
Design
Designul a evoluat de la primul concept up, dar a rămas la fel. Altfel spus, la momentul apariției conceptului up, aspectul său era pur și simplu special, strălucitor. A fost primul produs propus de noua echipă, cu Martin Winterkorn în frunte și Walter de Silva la șefia designului grupului. Desingul realizat atunci de de Silva a rămas neschimbat în cele mai mici detalii, până la produsul de serie, reprezentând în același timp o adevărată biblie pentru designerii mărcii VW, care au scos apoi pe bandă Golf 6, Polo, Jetta, Passat și celelalte modele revizuite. Între timp, integrat între atâtea modele noi, up! nu mai pare atât de special, și totuși rămâne spectaculos în categoria din care face parte, alături de trioul Peugeot/Toyota/Citroen, Fiat 500, Renault Twingo și celelalte.
Confort
La interior lucrurile sunt și mai atractive, deoarece stilul abordat amintește foarte bine de Fiat 500, însă o face cu mijloacele VW, adică materiale mai bune, mai de calitate, o arhitectură mai îngrijită și, mai ales, cu un GPS/computer de bord care nu este altceva decât cireașa de pe tortul acestui habitaclu. Scaunele sunt confortabile, în ciuda dimensiunilor proporționale cu mașina, cu tetiere integrate, nu există cotieră, spațiul de depozitare este mic, dar îl depășește pe cel al unor mașini din clase mari. De exemplu are un loc pentru cafea/pahar, lucru care lipsește de exemplu în unele mașini premium. Pe locurile din spate pot urca două persoane, dar confortul este limitat.
Funcționalitate
Fără să facă nimic special, vizibilitatea și ergonomia sunt bune la up!, mai degrabă fiind important faptul că, deși vorbim despre o mașină de numai 3,5 metri lungime, ai la dispoziție o poziție la volan bună, acces la toate comenzile fără să resimți vreo calustrofobie și în plus un instrument genial: Maps&more, un GPS care ține loc de display multimedia și include computerul de bord, plus câteva facilități cum ar fi lecțiile de condus economic, posibilitate de conectare bluetooth, USB, Aux, card memorie. Da, mulți vor spune că mai au și alte mașini așa ceva. Maps&more este unic în segmentul său, este detașabil, ca orice GPS portabil și costă numai 300 de euro. Da, cam jumătate față de navigația de pe Dacia Lodgy. Maps&more există în standard doar pe Black up!, dar prețul ei o face desirabilă oricum, adică ar trebui să fie prima opțiune pentru orice cumpărător de up!. Versiunea testată de noi a fost un High up!, o versiune ceva mai echipată, atât la interior, cu planșa de bord în culoarea caroseriei (roșu aprins în cazul de față), o tapițerie foarte plăcută, cruise control, și altele, plus pachetul de siguranță cu ESP și incredibilul sistem de frânare de urgență la întâlnirea de obstacole, întreg pachetul la un preț de 428 de euro. Altfel spus, versiunea Take up!, de bază, care costă doar 8.300 de euro, are o dotare minimă (Radio CD cu mp3 și 6 airbaguri), dar opționalele cele mai importante costă foarte puțin. În fine, portnagajul este mic (231 litri), dar pentru clasa ei este generos, cu un fund dublu și o extindere mai mult decât acceptabilă prin rabatarea banchetei, adică devine o mașină pracitcă pentru două persoane, chiar și în concediu.
Performanțe
Motorul testat a fost versiunea celui de 1.0 litri, cu 75 CP. În ciuda cilindreei, în ciuda celor numai 3 cilindri, mi se pare absolut comparabil cu un 1.2 litri în 4 cilindri cu aceeași putere, fiind foarte bine echilibrat în comparație cu alte propulsoare similare și extrem de economic. Cifrele oficiale vorbesc despre 4,7 litri în regim mediu, eu am obținut 5 litri. La fel, pe hârtie sunt 5,9 litri urban, eu am obținut 6,5 litri cu un mers absolut neglijent și agitat. Nu putem vorbi însă despre performanțe sportive, cu o accelerație de 13,2 secunde de la 0 la 100 km/h, care sigur crește dacă avem încărcătură. Dar up! este totuși o mașină agilă, cuplul său fiind cel care susține la nevoie solicitările „urgente”. De asemenea trebuie remarcată cutia în 5 trepte, foarte exactă.
Manevrabilitate
Setările de manevrabilitate sunt cele care m-au încântat cel mai mult, dacă ar trebui să aleg între calitățile mașinii. O direcție precisă, suspensie bună, corectă, frâne eficiente, totul raportat la masa mașinii, 930 kg, ceea ce face din acest automobil o veritabilă motocicletă urbană cu mult confort la dispoziție. Nu are sens să mai detaliez avantajul la parcare, similar pentru toată clasa din care face parte.
Siguranță
În ciuda tuturor calităților, VW up! are o mică problemă la capitolul siguranță. La testele EuroNCAP a primit 5 stele, note foarte bune (cu excepția protecției pietonilor), iar aceste rezultate au fost valabile și pentru că avea ESP. Pe piața noastră niciuna din echipări nu are în standard această tehnologie, care nu costă mult: pachetul cu „de toate” se ridică la 428 de euro. Problema este de corectitudine, deoarece VW a anunțat în urmă cu câțiva ani că toate modele vândute în România vor avea ESP în standard. Motivul pentru care VW a procedat astfel este prețul, evident, care contează la acest nivel, și pentru că niciunul dintre modelele concurente nu au acest echipament, nici măcar Renautl Twingo, care costă 11.100 euro, cât un model de clasă B. În același timp, cele 6 airbaguri standard și sistemul de frânare City trimit up! în fruntea clasei, la capitolul siguranță.
Tehnologie
Platforma pe care a fost construit up!, alături de cele două clone, Skoda Citigo și Seat Mii, este o una nouă, care revoluționează acest segment prin simplitate, rezistență și greutate redusă. Dovada că așa stau lucrurile este reprezentată de faptul că Audi dezvoltă propriul model pe această platformă. Sistemul City de frânare de urgență în oraș este o premieră pentru acest nivel, modele din clasele superioare privind la astfel de tehnologii cu invidie. De asemenea, device-ul Maps&more, dezvoltat împreună cu Navigon, este un pas enorm în acest sector.
Concurență
Principalii concurenți sunt Fiat 500, cu tendințe premium, care are un plus enorm la design și imagine, apoi trioul Toyota/Peugeot/Citroen, la capitolul preț (8.800 euro C1, 9.900 Aygo, prețuri de listă), dar și Renault Twingo, care urcă la peste 11.000 de euro. Mai există Fiat Panda, care a fost un lider meritoriu, dar care pare să-și fi pierdut esența. În fine, singurul care are un balance foarte bun preț/calități este Chevrolet Spark, un model care costă cu circa 100 de euro mai puțin și care are foarte multe de spus. Avantajul lui up! este evident, dincolo de calitățile intrinseci, cel al mărcii, care induce și o valoare de revânzare foarte bună.
Costuri
Prețul lui up! este de 8.327 euro pentru versiunea de bază, pe care o recomandăm împreună cu un minim de opționale, care ar costa încă 700-800 de euro. Prețul versiunii testate începe de la 10.348 euro, iar cu tot cu opționalele pe care le-am avut la dispoziție ea ajunge la 12.262. E drept, un preț care te duce cu gândul la un Polo, care începe în jur de 11.000 euro. Pentru a beneficia de avantajele lui up! e de preferat o versiune de bază, plus minim de
Concluzii
VW up! (cu semn de exclamare la final), poate prelua locul lui Beetle în gama constructorului din Wolfsburg, dar nu a actualului Beetle ci a vechiului Kafer, așa cum spuneam și la început. Are calități destule, are imagine deja, are preț, în plus are și un titlu, World Car of the Year și medalia de argint la European Car of the Year, iar concurența nu-i pune multe probleme.
Istoric | 10 |
Design | 9 |
Confort | 8 |
Funcționalitate | 9 |
Performanțe | 8 |
Manevrabilitate | 9 |
Siguranță | 10 |
Tehnologie | 8 |
Concurență | 9 |
Costuri | 9 |