autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mar, mai 8th, 2012

Visio.M – Conceptul care i-a pus pe BMW şi Mercedes la aceeaşi masă

Universitatea Politehnica din Munchen (TUM) a demarat un proiect, botezat iniţial “MUTE”, care, aproape de neconceput în alte circumstanţe, îi aşează la aceeaşi masa pe rivalii Mercedes şi BMW, precum şi companiile Autoliv, Continental, IAV, Siemens şi Texas Instrument, în încercarea de a contura un vehicul electric echivalent cu unul clasic. Proiectul beneficiază şi de fonduri în valoare de 10.8 milioane de euro, din partea Ministerului german al Educţiei şi Cercetării.

Industria automobilului a început de numai câţiva ani să facă paşi pentru a ieşi din “zona neagră”, a marilor poluatori, şi a intra pe tărâmul tehnologiilor verzi, mai prietenoase cu mediul înconjurător. Progrese s-au făcut, dar drumul este încă foarte lung, în momentul de faţă, de exemplu, maşinile electrice fiind ori prea scumpe (Tesla Roadster, aprox. 84.000 € – singura electrică cu o autonomie cât de cât normală: 320 km), ori şi destul de scumpe şi cu o rază de acţiune de circa 150 km, în condiţii ideale (Citroen C-Zero / Mitsubishi i-Miev – peste 30.000 €). Singurele alternative “eco” viabile sunt deocamdată hibridele şi “Plug-In” hibridele, precum Toyota Prius, Honda Insight sau Opel Ampera.

Prin urmare, “cursa” pentru crearea unui vehicul electric, capabil să prezinte acelaşi nivel de securitate şi aceeaşi autonomie ca o maşină clasică, cu motor cu ardere internă, continuă. Iar acest target i-a determinat şi pe cei de la BMW şi Mercedes-Benz să îngroape securea războilului, să uite de luptele de pe piaţa premium şi să construiască împreună.

Primul rezultat al proiectului este conceptul “Visio.M“, dezvoltat iniţial de TUM, sub denumirea “MUTE”. Maşinuţa cântăreşte 400 kg, fără baterii, şi dispune de un motor electric de 20 CP. Prin urmare, nici o legătură cu modelele “M” de la BMW, ci, mai repede, cu Renault Twizy.

Scopul lui “Visio.M” este de a explora noi tehnologii în materie de rezistenţă la impact, propulsie şi sisteme de stocare a energiei şi de a anticipa logistica necesară introducerii în producţia de serie a unei astfel de maşini.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>