autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, mart. 14th, 2012

Victimele accidentelor de circulație cer tot mai mulți bani de la asiguratorii RCA

Sumele solicitate ca despăgubiri asiguratorilor pe polițe RCA și Carte Verde pentru vătămări corporale, decese și daune morale au crescut „dramatic” în ultima perioadă, a declarat președintele Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), Liviu Stoicescu.

„Au crescut în special pretențiile la daune morale ale familiilor victimelor decedate în accidente rutiere, care se constituie ca părți civile. Asta și pentru că legea este destul de permisivă și îngăduie tuturor rudelor, de toate gradele, să ceară astfel de despăgubiri”, a spus Stoicescu, la Xprimm TV, cu ocazia International Insurance Forum de la Istanbul.

De la 1 ianuarie 2012, limita maximă de răspundere a asiguratorilor RCA pentru daune nepatrimoniale a fost majorată la 5 milioane de euro, în linie cu legislația UE în materie.

„Asiguratorii trebuie să-și constituie rezerve foarte mari pentru aceste daune, respectiv la nivelul pretențiilor formulate în instanță de păgubiți, chiar dacă, în cele din urmă, hotărârile judecătorești dictează sume de plată mult mai mici”, a adăugat președintele BAAR.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), rezervele constituite de societățile de asigurare RCA pentru vătămări corporale și decese au crescut, în ritm anual, cu 88 în 2009, de la 132,19 la 248,61 milioane lei, și cu 86 în 2010, la 462,87 milioane lei, ponderea acestora în totalul rezervelor RCA majorându-se de la 18 în 2008 la 41 în 2010.

În 2011, totalul rezervelor RCA pentru daune avizate (pentru toate tipurile de daune) la nivelul celor mai importanți nouă asiguratori RCA s-a majorat cu peste 11 față de 2010, de la 772,8 la 859,7 milioane lei, potrivit datelor Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

„Este nevoie de elaborarea unui ghid cu privire la acordarea de despăgubiri morale pentru cazurile de deces și vătămări corporale survenite în accidente rutiere. De asemenea, trebuie majorate primele de asigurare RCA, pentru că doar limitele de răspundere au fost aduse la nivelul celor din Vest, nu și tarifele RCA”, a mai spus Liviu Stoicescu.

Jurisprudența curților românești de judecată arată diferențe foarte mari, în spețe similare, de la instanță la instanță, în privința sumelor acordate ca despăgubiri morale în astfel de cazuri.

Astfel, pentru echimoze se acordă sume care merg de la 500 la 5.000 de lei, pentru pierderea splinei – între 20.000 și 100.000 de lei, iar pentru fracturarea unui membru superior – între 5.000 și 25.000 de lei.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>