Programul Rabla 2014 începe luna viitoare. Ediția din acest an aduce modificări importante și dă celor care își casează mașinile uzate în schimbul unora noi libertatea de a se înscrie la orice dealer și la orice colector auto, indiferent de județ.
Marea noutate este reprezentată de înlocuirea voucherelor fizice, pe hârtie, cu tichete în format electronic, distribuite exclusiv în funcție de cererea din teritoriu și nu pe județe, direct proporțional cu vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială. Practic, tichetele vor putea fi accesate direct de dealerii auto dintr-o bază de date națională.
“(…) programului Rabla ar putea să i se dea drumul la 1 aprilie. Ceea ce pot să vă spun este că va fi un sistem diferit, care va exclude certificatele în forma de hârtie. Se va merge la comercianți, vor exista numai tichete electronice, care vor fi trase de comercianți dintr-o bază națională, fără o distribuire pe județe“, a explicat Attila Korodi.
Astfel, orice dealer, indiferent de județul de reședință, va putea accesa întregul lot de tichete disponibile în acest an, totul în funcție de numărul de înscrieri în Programul Rabla 2014. O altă premieră semnificativă este eliminarea etapelor de distribuire a voucherelor. Toate tichetele vor fi incluse în baza de date națională încă de la debutul oficial al Programului, epuizarea acestora urmând, astfel, să depindă strict de cerere.
Anul acesta vor fi acceptate și mașini de 8 ani vechime, în timp ce valoarea unui tichet rămâne 6.500 de lei (circa 1.400 euro). Ordinea etapelor ce trebuie parcurse de persoanele fizice care doresc să acceseze Programul Rabla 2014 este și ea complet diferită. Primul drum nu va mai fi făcut la unul dintre centrele de colectare autorizate, ci la dealerul de la care va fi achiziționat autoturismul nou. Aici, proprietarii mașinilor uzate se vor înscrie oficial în Program. Următorul pas este predarea mașinii spre casare la Remat și radierea acesteia de la Poliție și circa financiară. Ciclul se încheie cu revenirea la dealer și finalizarea achiziției propriu-zise.
Solicitanții se pot înscrie la orice dealer, din orice județ, și pot preda mașina uzată la orice colector autorizat, indiferent de localitatea în care se află acesta. Singura interdecție privind migrația celor înscriși în Programul Rabla va fi legată de radierea automobilului vechi, aceasta fiind posibilă doar în județul în care este înmatriculat.
Dreptul de folosință asupra tichetelor valorice va putea fi cedat și în acest an. Tranzacția nu va putea avea, însă, loc înainte ca vânzătorul tichetului și cumpărătorul acestuia să se prezinte la dealer, singurul în măsură să adauge în tichetul electronic numele noului utilizator al acestuia.
Ministerul Mediului a anunțat prin proiectul propus că vor fi acordate în continuare bonusuri pentru cei care cumpără diferite automobile “prietenoase cu mediul”, respectiv un eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:
• achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;
• achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de
emisii de CO2 mai mică de 100g/km;
• achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
În mod normal, un proiect de tipul Rabla ar fi trebuit să acorde prima de casare DOAR pentru astfel de automobile, ca să reprezinte într-adevăr un stimul pentru protecția mediului.
Calendarul Programului „Rabla” din acest an va fi comunicat ulterior pe site-urile MMSC şi AFM, www.mmediu.ro şi www.afm.ro.