autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: lun, mart. 19th, 2012

“Taxa pe poluare” va aduce 275 mil. lei la bugetul AFM

Încasările din taxa auto la bugetul Fondului pentru Mediu se vor cifra, în 2012, la 275 milioane lei, în timp ce pierderile generate de suspendarea pentru un an a plăţii taxei pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007 se vor ridica la 336 milioane de lei.

În total, veniturile estimate să intre în Fondul pentru Mediu în 2012 se ridică la 625 milioane lei, potrivit bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), publicat recent în Monitorul Oficial.

Prin suspendarea aplicării prevederilor legate de taxa pe poluarea provenită de la autovehicule, Fondul pentru Mediu va fi privat de creşterea veniturilor rezultate ca urmare a impunerii la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate rulate, pentru care se transcrie dreptul de proprietate şi pentru care nu este plătită taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule. „Suma estimată a fi pierdută pe perioada amânării este de 336 milioane lei, impactul fiind cu atât mai mare cu cât, prin reducerea valorii taxei cu până la 25 se înregistrează o diminuare suplimentară a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu cu o sumă estimată de 240 milioane lei”, se menţionează în bugetul AFM.

AFM va avea, în 2012, un buget de aproape 2,33 miliarde de lei, sumă cu ajutorul căreia vor fi derulate 15 programe distincte. Pentru sesiunea din 2012 a Programului „Rabla” va fi alocată suma de 114 milioane lei, în timp ce pentru Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, alte cinci milioane de lei.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>