sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăIndustrieSUA au vândut și ultimul pachet de acțiuni General Motors

SUA au vândut și ultimul pachet de acțiuni General Motors

Guvernul SUA a vândut ultimul pachet de acțiuni General Motors, încheind astfel un capitol nefericit din istoria companiei americane de automobile. Potrivit anunțului făcut de Trezoreria SUA, vânzarea acțiunilor deținute de statul american s-a făcut la un preț de 39 miliarde de dolari, cu 10,5 miliarde mai puțin decât investiția inițială de 49,5 miliarde dolari.

General Motors a fost obiectul unui proces de insolvență, cele mai importante active ale companiei fiind preluate de statul american, fiind compensate astfel îmorumuturile acordate anterior de guvern. La ieșirea din faliment, statul era cel mai mare acționar al noii companii restructurate GM, cu 60% din acțiuni. Ultimul pachet de acțiuni, de aproximativ 7 procente, a fost vândut în mai multe etape, în ultimele două luni. Acțiunile GM au crescut în ziua anunțului la cel mai ridicat nivel de la prima listare, în urmă cu trei ani.

Deși pierderea înregistrată de americani se ridică la peste 10 miliarde de dolari, de cealaltă pare analizele arată că au fost salvate circa 1,2 milioane de locuri de muncă, astfel că prețul plătit este justificat.

Printr-un proces asemănător, care a costat însă numai 1,3 miliarde de dolari statul american, a trecut și Chrysler, care acum se află în proprietatea grupului Fiat.

Secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, a sintetizat efectele programului de slavare a industriei auto, inițiat în urmă cu patru ani, în plină criză: “Toți cei trei constructori americani de automobile sunt profitabili, competitivi și cresc.”

Și președintele Barack Obama a făcut o declarație, spunând că “pariul” cu “cea mai iconică industrie” a fost plătit: “The American auto industry is back”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole