autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, mart. 30th, 2012

Smartphone-urile sunt mai periculoase decăt alcoolul la volan

Utilizarea smartphone-urilor în timpul șofatului este mai periculoasă decât alcoolul la volan, potrivit unui studiu recent publicat de britanicii de la confused.com, iar asiguratorii din Marea Britanie majorează cu până la 60 tarifele de primă la polițele auto pentru șoferii prinși vorbind la telefon în trafic.

Un studiu realizat recent în Marea Britanie, de către un institut de cercetări în domeniul transporturilor, arată că manipularea telefoanelor mobile inteligente la volan este mai periculoasă chiar și în comparație cu a conduce mașina sub influența canabisului.

Studiul a fost realizat prin intermediul unui test drive, desfășurat în cadrul unui simulator de conducere a autoturismului, prin care s-au replicat situații care apar în mod natural în trafic.

La studiu au participat 28 de tineri, bărbați și femei, cu experiențe anterioare în accesarea conturilor personale de Facebook prin intermediul smartphone-urilor.

Participanții au efectuat trei teste de șofat succesive: unul de probă, pentru a se familiariza cu simulatorul, un altul care nu a implicat nici un fel de utilizare a telefonului mobil și un al treilea în care li s-a cerut să-și acceseze contul de Facebook de pe smartphone, să își schimbe statusul și să trimită mesaje prietenilor în timp ce conduceau.

Cercetătorii au monitorizat reacțiile la volan ale participanților la studiu, respectiv poziționarea pe benzi, viteza de mers, viteza de reacție, precum și felul în care utilizarea smartphone-ului a afectat concentrarea subiecților asupra drumului parcurs.

Rezultatele au fost comparate cu cele ale unor studii anterioare, care au urmărit efectele altor elemente asupra concentrării la volan a șoferilor.

Concluziile au fost următoarele:

Utilizarea smartphone-ului la volan reduce viteza de reacție a șoferilor cu circa 38;
– Redactarea de SMS-uri la volan – cu 37,4;
– Conversațiile la telefon prin dispozitive hands-free – cu 26,5;
– Consumul de canabis – cu 21;
– Alcoolul (la limita legală din Marea Britanie, de 80 mg la 100 ml de sânge) – cu 12,5;
– Alcoolul (peste limita legală, dar sub 100 mg la 100 ml de sânge) – cu până la 15.

În context, potrivit cotidianului britanic The Telegraph, asiguratorii auto din Regatul Unit îi penalizează pe șoferii amendați contravențional pentru utilizarea la volan a telefoanelor mobile cu majorări de tarife de primă de până la 60.

„Vrem să transmitem un mesaj foarte ferm prin asta, anume că utilizarea telefoanelor la volan este absolut inacceptabilă. Chiar dacă, din punct de vedere al legislației rutiere, această contravenție este considerată a fi una ușoară și este penalizată la fel ca o depășire minoră a limitei de viteză, noi asiguratorii o luăm foarte în serios”, a declarat șeful departamentului Riscuri Auto al Aviva, Nigel Bartram.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>