autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, iun. 20th, 2012

Sistemele automate de frănare ar putea ieftini asigurările auto

Șoferii care conduc autoturisme echipate cu sisteme avansate de asistență automată la condus (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) și în special cu sisteme autonome de frânare în caz de urgență (Autonomous Emergency Braking – AEB) ar putea beneficia de reduceri consistente ale primelor de asigurare auto, potrivit instituțiilor și companiilor specializate în teste auto.

Tehnologia AEB utilizează camere video, senzori și sisteme radar pentru a depista în timp util momentul când mașina se confruntă cu un risc sporit de ciocnire, situație în care acționează automat frânele, pentru evitarea pericolului.

Potrivit estimărilor Euro NCAP, care a anunțat recent că, începând cu 2014, doar mașinile echipate cu sisteme automate inteligente de frânare vor fi notate cu calificativul maxim – cinci stele – la testele sale de impact, circa 8.000 de vieți ar putea fi salvate în fiecare an în Europa dacă toate autoturismele de pe Bătrânul Continent ar fi echipate cu sisteme AEB.

Tehnologia s-a dovedit a fi atât de eficientă încât asiguratorii auto plănuiesc să treacă automat toate mașinile echipate cu AEB într-o clasă de risc inferioară, fapt care va duce la ieftinirea polițelor de asigurare a acestora, scriu cei de la autoexpress.co.uk.

„Rezultatele testelor noastre arată că numărul de accidente în care sunt implicate autoturismele echipate cu sisteme AEB este cu 27 mai redus decât pentru mașinile care nu dispun de acest tip de tehnologie. Aceste sisteme sunt suficient de eficiente încât să permită asiguratorilor să reducă tarifele”, a declarat Matthew Avery, șeful centrului britanic pentru cercetări destinate industriei de asigurări și reparații auto Thatcham.

De altfel, potrivit autoexpress.co.uk, comitetul de rating al Asociației Asiguratorilor Britanici, care împarte mașinile din Regatul Unit pe grupe de risc în funcție de rezultatele testelor derulate de Thatcham, a luat deja o decizie de principiu cu privire la reducerea tarifelor de primă pentru autoturisme echipate cu AEB.

Astfel, gradul de risc al acestor mașini va fi redus cu patru clase, cel mai probabil de la începutul anului viitor.

Sisteme de tip AEB fac parte din gama de dotări standard ale unor vehicule precum Volvo XC60, S60 și V60, în timp ce mulți alți producători, precum Ford sau Volkswagen, oferă tehnologia AEB ca opțiune.

De exemplu, pentru modelul Volkswagen Up, opțiunea AEB costă 250 de lire sterline, în vreme ce la altele poate ajunge până la 750 de lire sterline. Dealerii și administratorii de flote pot obține însă prețuri mai bune, pe baza volumelor mari comandate.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>