Ministrul Mediului, Rovana Plumb, respinge categoric transformarea timbrului de mediu într-o taxa de poluare în valoare de un ban, inclusă în preţul fiecărui litru de carburant vândut pe teritoriul României, anunţă Agerpres. Ideea fusese avansată de doi senatori PNL de Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, care au înaintat deja Senatului un proiect de lege pe această temă.
Principiul de la care a pornit iniţiativa legislativă este taxarea echitabilă a tuturor autovehiculelor, exclusiv în funcţie de rulaj şi consum. Boeriu şi Bodea sunt convinşi că astfel vor fi eliminate şi metodele actuale de evitare a timbrului de mediu, fie că ne referim la înmatricularea maşinilor în Bulgaria sau la actele de donaţie sau cesiune.
Rovana Plumb susţine, însă, că o astfel de taxă ar crea un efect de domino, cu efecte nefaste pentru economie. “Nu îmbrăţişez această iniţiativă, de a introduce noi taxe, pentru că ar duce automat la creşterea preţurilor. Şi aşa preţurile sunt mari şi ar avea efectul unei reacţii în lanţ în economie.”, a declarat pentru Agerpres Ministrul Mediului.
Totuşi, taxe similare sunt aplicate cu succes şi în alte state membre ale Uniunii Europene, iar cel mai bun exemplu este Germania, ţară unde veniturile generate de această formă de impozitare sunt consistente. Impactul socio-economic nu ar fi semnificativ, cuantumul infim al noii taxe fiind, de fapt, relativ neglijabil în raport cu preţul actual al carburanţilor.
Aplicarea timbrului de mediu a intrat în vigoare începând cu data de 15 martie, valoarea acestuia fiind stabilită în funcţie de nivelul emisiilor de CO2, vechimea maşinii, norma de poluare şi cilindreea motorului. Timbrul de mediu va fi plătit doar la prima înmatriculare a unei maşini sau, în cazul automobilelor înmatriculate înainte de 2007, la prima transcriere a dreptului de proprietate, cu excepţia unor situaţii deosebite, precum moştenirea sau partajul.