autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, mart. 21st, 2012

RCA-ul s-ar putea scumpi de la vară

Tarifele RCA nu vor creşte în următoarea perioadă, însă în vară s-ar putea discuta despre acest subiect, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Constantin Buzoianu.

„Avem în vedere modul de desfăşurare a acestor activităţi de asigurare, cu două vârfuri, în iunie şi decembrie, mi-e greu să anticipez o dată pentru o posibilă majorare de tarife. Mă aştept la o discuţie la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie”, a spus Buzoianu.

Acesta a adăugat că, în ultimii ani a fost invocată de mai multe ori posibilitatea majorării tarifelor la poliţele RCA, dar s-a întâmplat ca acestea chiar să scadă.

„Dacă te uiţi în piaţă la situaţia existentă în ceea ce priveşte daunele la poliţele RCA, se poate spune că există o presiune asupra societăţilor. Situaţia care este acum în piaţă crează presiune asupra managementului societăţilor de asigurare în a adapta veniturile cu obligaţiile pe care şi le asumă şi, bineînţeles, cu posibilitatea să plătească dauna”, a declarat șeful CSA.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu realizat de Netrisk România, la nivelul mediei pieței, tarifele RCA au cunoscut deja scumpiri anul acesta, comparativ cu decembrie 2011.

Potrivit CSA, la nivelul întregii pieţe, prima de asigurare medie anualizată RCA, înregistrată în anul 2011, a fost de 480 lei, în scădere cu 26 față de anul 2010 (646 lei).

Subscrierile RCA au scăzut cu 21 față de 2010, la 2,46 miliarde lei, în timp ce despăgubirile plătite s-au menținut la același nivel, de 1,6 miliarde lei.

Valoarea daunei medii plătite de asiguratorii RCA a crescut cu 9 în 2011, de la 4.855 la 5.297 lei, în timp ce rata daunei, la nivel de piață, s-a majorat de la 80 la 94.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>