autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: joi, iul. 12th, 2012

PSA Peugeot-Citroёn închide fabrica de la Aulnay şi dă afară 14.000 de oameni

Potrivit estimărilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), livrările auto din Uniunea Europeană vor scădea în acest an la 12,2 milioane de automobile, revenind la nivelul din 1995, cu 21 sub vârful înregistrat în 2007, ceea ce duce criza supraproducţiei la un nou nivel. Iar constructorii auto caută să se “regrupeze”, pentru a depăşi momentul, chiar dacă acest lucru se traduce prin închiderea unor facilităţi şi concedieri. De exemplu, Fiat a închis deja o fabrică în Sicilia, iar directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, a declarat recent că grupul italian ar putea închide încă o fabrică în Italia, dacă nu va reuşi să utilizeze supracapacitatea din Europa, pentru a produce maşini pentru America de Nord. În iunie, General Motors a anunţat că va închide treptat, până în 2017, fabrica Opel de la Bochum. Iar acum, a venit rândul PSA să se reorganizeze, ceea ce înseamnă că alianţa strategică cu GM, care a preluat 7 din acţiunile companiei franceze, nu a fost “salvatoare” pe cât s-a sperat, iar rata de utilizare a capacităţii de producţie a Peugeot a scăzut în prima jumătate a anului la 76, de la 86 în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Conform unui comunicat oficial, PSA Peugeot-Citroёn va demara procedurile de închidere a fabricii din Aulnay (până în 2014), care funcţionează de 39 de ani, şi va reduce producţia în uzina de la Rennes, pentru a scădea cheltuielile operaţionale. În ceea ce priveşte impactul social, “mişcarea” se transpune printr-o suplimentare cu 8.000 de locuri de muncă a concedierilor (3.000 de job-uri la Aulnay, 1.400 la Rennes şi 3.600 de poziţii în afara unităţilor de producţie), după cele 6.000 anunţate anul trecut, ajungându-se la un total de 14.000. Totuşi, Denis Martin, directorul de operaţiuni al companiei a precizat că circa jumătate dintre muncitorii de la Aulnay vor primi oferte de lucru la fabrica Peugeot din Poissy.

PSA Peugeot-Citroёn, Renault şi Fiat au înregistrat în acest an în Europa cele mai puternice scăderi din industrie în ceea ce priveşte vânzările de automobile. Iar PSA anticipează că piaţa europeană se va contracta cu 8 până la sfârşitul anului, faţă de estimarea anterioară de -5.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>