miercuri, iunie 26, 2024
AcasăLegislațieProgramul Rabla 2014 începe mâine. Cele 17.000 tichete, disponibile direct la dealeri

Programul Rabla 2014 începe mâine. Cele 17.000 tichete, disponibile direct la dealeri

Programul Rabla 2014 demarează în mod oficial mâine. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice pot fi accesate direct la dealerii validați, începând cu ora 11:00.

Ediția din acest an aduce modificări importante și dă celor care își casează mașinile uzate în schimbul unora noi libertatea de a se înscrie la orice dealer și la orice colector auto, indiferent de județ.

Marea noutate este reprezentată de înlocuirea voucherelor fizice, pe hârtie, cu tichete în format electronic, distribuite exclusiv în funcție de cererea din teritoriu și nu pe județe, direct proporțional cu vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială. Practic, tichetele vor putea fi accesate direct de dealerii auto dintr-o bază de date națională.

Totodată, tichetele nu mai sunt distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile odată cu lansarea programului.

Anul acesta vor fi acceptate și mașini de 8 ani vechime, în timp ce valoarea unui tichet rămâne 6.500 de lei (circa 1.400 euro). Ordinea etapelor ce trebuie parcurse de persoanele fizice care doresc să acceseze Programul Rabla 2014 este și ea complet diferită.

Primul drum nu va mai fi făcut la unul dintre centrele de colectare autorizate, ci la dealerul de la care va fi achiziționat autoturismul nou. Aici, proprietarii mașinilor uzate se vor înscrie oficial în Program. Următorul pas este predarea mașinii spre casare la Remat și radierea acesteia de la Poliție și circa financiară. Ciclul se încheie cu revenirea la dealer și finalizarea achiziției propriu-zise.

După înscrierea la dealer, AFM verifică în maxim 5 zile conformitatea datelor şi confirmă că cetăţeanul respectiv poate beneficia de program, după care acesta din urmă are la dispoziţie 25 de zile pentru a casa şi radia maşina şi a încheia contractul de vânzare – cumpărare pentru autoturismul nou. Dealerul trebuie să factura de livrare a autovehiculului nou în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, dar nu mai târziu de data de 10 decembrie 2014 inclusiv.

Solicitanții se pot înscrie la orice dealer, din orice județ, și pot preda mașina uzată la orice colector autorizat, indiferent de localitatea în care se află acesta. Singura interdecție privind migrația celor înscriși în Programul Rabla va fi legată de radierea automobilului vechi, aceasta fiind posibilă doar în județul în care este înmatriculat.

Ministerul Mediului a anunțat prin proiectul propus că vor fi acordate în continuare bonusuri, fără a putea fi însă cumulate mai mult de două eco-bonusuri, pentru cei care cumpără diferite automobile “prietenoase cu mediul”, respectiv un eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:

• achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;

• achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km;

• achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Dreptul de folosință asupra tichetelor valorice va putea fi cedat și în acest an. Cei care vor să îşi caseze vechea maşină, dar nu şi să cumpere o maşină nouă, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie să meargă de la început la dealer. Atunci când va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpără autoturismul.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole