autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: joi, iul. 12th, 2012

Poliția iese de azi până sâmbătă “la vânătoare” de șoferi fără centură de siguranță

Direcţia Rutieră din IGPR va efectua, de joi până sâmbătă, la nivel naţional, o acţiune de verificare în trafic a portului centurii de siguranţă, Poliția dând publicității și un studiu realizat la nivel național, potrivit căruia peste 70 din şoferii de autoturisme poartă întotdeauna centura de siguranţă, în timp ce 2,2 susţin că nu fac asta niciodată.

Potrivit cercetării, în primul semestru al acestui an, mortalitatea rutieră a scăzut cu 8,25 comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Aproximativ 71,2 dintre şoferii de autoturisme participanţi la această cercetare au afirmat că poartă întotdeauna centura de siguranţă. 15,2 au declarat că poartă centura de siguranţă “deseori” în timpul conducerii vehiculului, iar 11,5, doar uneori.

Un procent de 2,2 dintre cei chestionaţi au declarat că nu poartă niciodată centura de siguranţă în timpul deplasărilor. Dintre şoferii de atoturisme care nu poartă niciodată centura de siguranţă, 35,3 fac zilnic drumuri mai lungi de 100 de kilometri.

Cei care transportă copii sub trei ani în autoturism obişnuiesc, în procent de 68,2, să plaseze un scaun special pe bancheta din spate.

Procentul celor care au fost amendaţi şi sancţionaţi pentru neutilizarea centurii de siguranţă este de 33,4 din totalul celor chestionaţi.

“Siguranţa rutieră este o problemă importantă a societăţii contemporane, context în care reducerea victimizării populaţiei prin accidente de circulaţie constituie un obiectiv major pentru Poliţia Rutieră, care şi-a propus adoptarea şi implementarea unui program de acţiune, axându-se pe doi piloni importanţi, respectiv activităţi preventiv-educative şi acţiuni de impunere a legii”, a declarat comisarul şef Costin Tătuc, director adjunct la Direcţia Rutieră din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

În cazul şoferilor de microbuz sau autobuz care au răspuns întrebărilor Poliţiei Rutiere, 59,1 au precizat că poartă întotdeauna centura de siguranţă în timpul conducerii vehiculului, 18,1 deseori, în timp ce 7,2 dintre cei chestionaţi nu o poartă niciodată.

În rândul şoferilor de camion sau de autoutilitară chestionaţi, 3,4 nu poartă niciodată centura de siguranţă.

Majoritatea conducătorilor de motocicletă sau de scuter obişnuiesc să poarte casca de protecţie în timpul deplasărilor, doar 1,4 afirmând că nu fac asta niciodată.

Studiul a fost realizat în perioada 4 – 25 aprilie, în colaborare cu Profiles Internaţional. Chestionarul a cuprins 41 de întrebări şi a fost aplicat unui număr de 4.346 de persoane.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>