autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, mai 10th, 2013

Plăcuţele de înmatriculare cu cipuri de identificare ar putea deveni obligatorii

Plăcuţele de înmatriculare inteligente ar putea deveni obligatorii pe teritoriul UE, Parlamentul European analizând în prezent un proiect de lege pe această temă. Fiecare maşină ar beneficia, astfel, de o identitate proprie, iar vehiculele furate nu ar mai putea fi reînmatriculate cu numere false, anunţă publicaţia olandeză Autoweek.

Propunerea înaintată de RAI (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor din Olanda – corespodentul APIA) prevede integrarea de cipuri de identificare RFID (Radio Frequency Identification) în plăcuţele folosite de maşinile de pe teritoriul celor 27 de state membre UE.

Cipurile vor putea fi citite de la distanţă de poliţişti cu ajutorul unor scannere dedicate. Oamenii legi vor putea verifica dacă automobilul este furat şi vor avea acces direct la toate informaţiile legate de o maşină, inclusiv istoricul amenzilor sau incindentelor rutiere raportate anterior.

“Introducerea plăcuţelor de înmatriculare cu cipuri va limita furturile auto. În plus, vom împiedica folosirea numerelor furate, demontarea cipului sau rescrierea informaţiilor stocate pe acesta fiind două operaţiuni suficient de dificile pentru a-i pune pe gânduri pe cei certaţi cu legea.”, a declarat Olaf de Bruijn, preşedintele RAI.

Potrivit primelor estimări, noile cipuri integrate în numere de înmatriculare vor costa maximum 6 euro. Oficialii europeni sunt de părere că preţul este unul mai mult decât rezonabil în raport cu potenţialele beneficii aduse pe termen lung de limitarea furturilor şi a despăgubirilor plătite de firmele de asigurări în cazul dispariţiei unei maşini.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. […] de recunoaștere automată a plăcuțelor de identificare ale automobilelor (mai nou, apariția plăcuțelor cu cip), de recunoaștere facială prin scanarea fețelor, de citire a buzelor și analizare a mersului […]

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>