joi, iulie 25, 2024
AcasăLegislațieNoul Cod Rutier a fost amânat până în ianuarie 2014, însă, amenzile...

Noul Cod Rutier a fost amânat până în ianuarie 2014, însă, amenzile vor fi majorate

Noul Cod Rutier nu va intra în vigoare în acest an. Adoptarea sa a fost amânată de Camera Deputaților pentru următoarea sesiune parlamentară programată în ianuarie 2014, după ce comisia de specialitate nu a înaintat la timp raportul său final.

În acest context, amenzile contravenționale vor fi stabilite, în continuare, în funcție de numărul de puncte amendă aplicate, un punct reprezentând 10% din salariul minim brut pe economie. De la 1 ianuarie, valoarea salariului minim va crește de la 800 la 850 lei, astfel că, începând de anul viitor, un punct-amendă va echivala cu 85 lei, față de 80 lei, în prezent.

Cele mai mici amenzi, valabile pentru infracțiuni minore precum folosirea telefonului mobil la volan sau nepurtarea centurii de siguranță, vor avea valori cuprinse între 170 și 255 lei, plus două puncte de penalizare. Sancțiuni similare vor fi aplicate și în cazul opririi în loc nepermis, a depășirii vitezei legale cu 10-20 km/h, a opririi neregulamentare sau a nerespectării semnificației semnelor de circuție ce indică un sens unic.

Următorul nivel prevede amenzi de 340-425 lei și trei puncte de penalizare și se aplică în cazul depășirii vitezei legale cu 20-30 km/h sau în cel al pătrunderii într-o intersecție atunci când aceasta este deja blocată.

Cu amenzi în valoare de 510-680 lei vor fi sancționați șoferii care depășesc viteza legală cu 30-40 km/h, circulă fără lumini funcționale sau refuză să se legitimeze în cazul unui control.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole