autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: lun, mart. 19th, 2012

Noua uzină Mercedes din Kecskemet poate scăpa Ungaria de recesiune

Contribuția fabricii și a furnizorilor săi la PIB-ul Ungariei se poate ridica la 0,5 – 0,6 în timp ce producția industrială a țării, odată ce va fi atinsă capacitatea maximă, va crește cu circa 5. Analiștii consideră că aceste cifre pot face diferența dintre creștere economică și recesiune.

Nu mai este un secret pentru nimeni că, înainte de a lua decizia să construiască o nouă uzină pentru modelelele sale de clasă mică în Ungaria, marele concern german Daimler a cochetat și cu ideea amplasării fabricii în România. Din nefericire pentru noi, germanii au ales vecinătatea orașului maghiar Kecskemet iar, acolo, importanța investiției de peste 800 de milioane de euro începe să se facă simțită.

Primele efecte asupra comunității de 110.000 de locuitori a orășelului din Ungaria sunt deja vizibile.

„Cetățenii germani care lucrează la uzină au închiriat deja aproape 330 de case. Și nu au ales orice. Au preferat casele eficiente din punct de vedere energetic iar pentru asta au fost dispuși să plătească chirii de circa 1.000 de euro pe lună, mult peste valoarea înregistrată până acum”, menționează, conform ANE, agentul imobiliar Laszlo Eckert. În plus, prezența străinilor este deja vizibilă în școli, spitale, bănci sau restaurante. Iar toate acestea aduc bani comunității locale.

Pe lângă efectele benefice asupra orașului Kecskemet, uzina poate genera, odată cu atingerea capacității anunțate de 120.000 de mașini, o creștere cu 5 a producției industriale a Ungariei. „Valoarea adăugată adusă de fabrică este foarte mare pentru că multe dintre componente sunt produse tot în zonă, iar mașinile produse nu sunt deloc ieftine. Grație celor de la Daimler putem spera că Ungaria va evita intrarea în recesiune tehnică. Și dacă va intra în zona roșie în primul trimestru, este de așteptat ca din al doilea să intre pe creștere”, a declarat și Gergely Suppan, analist al Takarekbank.

Revenind la efectele pozitive asupra Kecskemetului, este de luat în seamă o declarație a primarului Gabor Zombor. Acesta menționează că, în timp ce toată partea central-estică a continentului suferă din cauza lipsei investițiilor, orașul său are un cu totul alt trend. Există circa 100 de proiecte în diferite faze de derulare, majoritatea legate de uzina Daimler. De asemenea, rata șomajlui este de numai 8 în timp ce în restul Ungariei ajunge la circa 11. Pentru a avea aceste perspective pozitive, primăria a făcut eforturi importante. Conform ANE, taxele și impozitele locale au fost reduse cu 20, iar suprafețe importante de teren au fost „rezervate” pentru atragerea investitorilor. De asemenea, o echipă din primărie lucrează în special pentru investitori ajutându-i să găsească cele mai bune soluții de amplasare. Chiar și în jurul noii uzine a Daimler, unde sunt deja asamblate modelele A klasse și B klasse, a fost oprit un teren care poate fi necesar, în timp, pentru extindere.

În Ungaria mai sunt prezente unități de producție ale mărcilor Audi, Opel și Suzuki.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>