joi, mai 23, 2024
AcasăEvenimentNoi permise de conducere europene, din 2013

Noi permise de conducere europene, din 2013

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) vrea să alinieze permisele de conducere şi legislaţia rutieră la normele europene din 2013 şi supune dezbaterii publice, pe site-ul său (www.mai.gov.ro), proiectul de Ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor privind forma şi conţinutul permisului de conducere.

Una dintre principalele modificări legislative se referă la introducerea obligatorie a permisului de conducere pentru mopede şi tricicluri, cu motor de până la 15 kW, precum şi pentru motociclete A1 şi A2. Mai mult, motocicletele din categoria A2 nu vor putea fi conduse decât după împlinirea a 20 de ani, iar cele din categoria A, după 24 de ani. De asemenea, pe permis va scrie dacă a fost obţinut pentru maşină cu transmisie manuală sau automată, iar pe lista categoriilor apar şi categoriile: Tr – Tractor, maşini şi utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrări; Tb – Troleibuz; Tv – Tramvai.

Deşi permisele de conducere ale românilor au mai fost “europenizate” o dată, cu circa doi ani în urmă, prin introducerea hologramei gravate cu laser şi a unor alte elemente de siguranţă, acestea nu conţin, de exemplu, informaţii medicale despre posesor, iar Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006, privind permisele de conducere (reformată), a fost modificată şi completată prin Directiva 2011/94/UE a Comisiei, din 28 noiembrie 2011. Prin urmare, MAI a decis să transpună în legislaţia naţională noile prevederi şi, totodată, să schimbe din nou permisele.

Potrivit proiectului de act normativ, modificările vizează conţinutul permisului, respectiv faţa “II” (verso), pentru o mai buna gestionare a regimului categoriilor permisului şi înscrierea în document a informaţiilor privind categoriile naţionale, precum şi unele date de natură administrativă. Totodată, proiectul stabileşte codurile armonizate ale UE, care se înscriu în permisul de conducere.

Forma permisului de conducere rămâne neschimbată, proiectul de act normativ incluzând menţiuni referitoare la caracteristici, dimensiuni şi elemente privind prevenirea falsificării.

Noul permis de conducerea va fi pus în circulaţie începând cu data de 19 ianuarie 2013, permisele de conducere eliberate până la această data fiind valabile până la expirarea perioadei de valabilitate a acestora.

Principalele modificări de conţinut şi norme de obţinere ale permisului:

  • Pe spatele carnetului vor fi scrise restricţiile medicale, adaptările obligatorii ale autovehiculelor şi aspectele administrative la rubrica 12 – „Restricţii”, potrivit codurilor armonizate ale Uniunii Europene. Astfel, va apare dacă purtaţi ochelari sau lentile de contact, proteză auditivă, proteză/orteză pentru membre, dacă aveţi restricţii la călătoria pe timpul zilei ori pe o rază de mai mult de “x” kilometri, etc.
  • De asemenea, pe permis va scrie dacă aveţi nevoie de o maşină adaptată special: cutie manuală/automată, pedală de ambreiaj adaptată, pedală de frână pentru piciorul stâng, acceleraţie manuală, centură de siguranţă de tip jug (în 4 puncte), etc.
  • În cazul motocicletelor, permisul va preciza dacă conducătorul are nevoie de scaun cu înălţime adecvată pentru vizibilitate şi distanţă normală faţă de ghidon şi pedale, astfel încât să aibă ambele picioare, în acelaşi timp, pe suprafaţa drumului,, frână cu comandă unică, cutie de viteze manuală şi ambreiaj manual (adaptate), etc.
  • subcategoria A1 (max. 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg) devine categorie şi, în plus, apar categoriile AM (mopede) şi A2 (motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg)

Noi vârste de obţinere a permisului pentru anumite categorii:

  • 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1
  • 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr
  • 20 ani împliniţi şi o experienţă minimum 2 ani de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A
  • 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW
  • 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole