joi, iunie 12, 2025
AcasăTest driveMazda CX-5 - 2.0 SKYACTIVE-G (2011 - prezent)

Mazda CX-5 – 2.0 SKYACTIVE-G (2011 – prezent)

FOTOGRAFII: ANDREI TOBOȘARU

Mazda CX-5 este o continuare a poveștii de succes numit CX-7, cu ambiții mari pe toate continentele și cu șanse reale să atragă clienți de la mărci concurente.

Istoric

Cu o experiență în off-road mai puțin importantă decât cea a rivalilor japonezi, având doar modelul Tribut în trecut și pick-up-ul B (BT50), Mazda a decis în urmă cu mai puțin de 10 ani să recupereze terenul și să-și extindă gama cu mai multe SUV-uri/crossovere. A făcut-o excelent cu CX-7, a urmat CX-9, pentru piața din Rusia mai întâi, iar acum vine CX-5, un SUV compact care va beneficia desigur de imaginea modelelor mai mari.

Design

Estetic, Mazda a evoluat de la momentul CX-7, din cel puțin două motive. Unul este dat de plecarea designerului Laurens Van Den Acker, cel care pusese pe roți conceptul Nagare, care a stat la baza dezvoltării întregii game. După el a urmat Ikuo Maeda, un designer de casă, ce a lucrat sub Van Den Acker și a creat, în urmă cu doi ani Shinari, noul concept care guvernează noua gamă Mazda. Elementul central rămâne fluiditatea, dar într-un mod ceva mai rece, am îndrăzni să spunem. Acest detaliu se reflectă la CX-5, mult mai sobru și mai rece decât CX-7, sau altfel spus, mai german.

Confort

Interiorul se ridică la nivelul segmentului din care face parte, fără dubiu, principalul argument fiind lungimea, 4,55 metri, și lățimea, 1,84 metri, valori maxime în clasa SUV compact, fiind comparabilă doar cu Honda CR-V. Câștigul de spațiu este făcut, însă în detrimentul portbagajului, care nu este deloc mic, însă nu mai conduce în segment.

Materialele sunt peste medie, arhitectura bordului este ergonomică, iar senzația transmisă este una de confort și ușurință a manevrării. Ca poziționare în gamă, este peste Mazda6 și sub CX-7. Confortul în scaune este bun, inclusiv în spate, fiind accentuată senzația de SUV prin poziția relativ înaltă de conducere.

Funcționalitate

Comenzile sunt corect amplasate, cele pe volan sunt inversate (cruise control pe dreapta și audio pe stânga), cadranele au un aspect plăcut și pot fi urmărite cu ușurință. Remarcăm la versiunea testată comanda multimedia de pe consolă, la îndemână, similar cu modelele premium germane. Întreg ansamblul audio este agreabil, ușor de manevrat, împreună cu comenzile AC. Spațiile de depozitare nu sunt excesive, cu un singur suport de pahar pe consolă și o cotieră de dimensiuni nu foarte mari. Portbagajul are 508 litri, o valoare medie în segment.

Performanțe

Motorul testat este aparent un banal 2.0 litri benzină, însă tehnologia Skyactive schimbă radical situația, dovedind încă o dată capacitățile de cercetare și dezvoltare ale Mazda în domeniul motoarelor. Pentru propulsoarele pe benzină SKYACTIVE-G, Mazda a adus modificări esențiale, în primul rând prin creșterea raportului de compresie la 14:1 (în mod curent valoarea la benzină este în jur de 10 – 11), deja foarte apropiată de un motor diesel. Apoi a schimbat sistemul de evacuare (4-2-1), unul mai lung, pentru a permite răcirea gazelor înainte de a a junge la catalizator. Alte modificări constructive la nivelul pistoanelor și injectoarelor au condus la nașterea unui motor eficient, cu foarte puține pierderi la nivelul perfromanțelor. Puterea de 160 CP este susținută de un cuplu de 208 Nm, ceea ce se transformă într-o accelerație 0 – 100 de 9,6 secunde, în combinație cu cutia automată. Feelingul este foarte diferint față de un motor cu o cilindree egală. Un zgomot mult mai ascuțit, născut parcă dintr-o cilindree mult mai mică, și însoțit de senzația unei greutăți reduse a acestui motor în timpul funcționării. Cutia de viteze este de asemenea una gândită pentru reducerea consumului, astfel că ne-a împiedicat să simțim cuplul real al motorului. Motivul pentru care ne-am dorit acest lucru este că, dincolo de faptul că o compresie crescută la benzină scade cuplul, motorul pare destul de lipsit de vlagă cu transmisia automată, probabil din cauza rapoartelor de demultiplicare. De asemenea, viteza de schimbare este mică, inclusiv la kick-down, pentru depășiri. Totul pare foarte complicat, și greu de explicat, dar rezultatul final este grandios: un consum de 6,8 litri/1100 km, în regim de mers extraurban, cu o evoluție la 7,5 litri/100 în regim mixt, fără excese.

Manevrabilitate

Direcția destul de „electrică” face parte din senzația generală de mașină confortabilă, destinată celor care nu vor să aibă bătăi de cap și nu sunt interesați de un comportament sportiv. Asta vine cumva în contrast cu spiritul mărcii, dar ar putea aduce mulți clienți noi. Suspensiile fac față cu brio chiar și virajelor mai ascuțite, grație și caroseriei și trenului de rulare SKYACTIVE. Caroseria este mult mai ușoară în comparație cu concurența, cu aproape 200 de kilograme la dimensiuni și motoare comparabile. Transmisia AWD este una asistată electronic, testele pe macadam și noroi ușor fiind relevante pentru performanțele acesteia.

Siguranță

De la modelul CX-7, care primea doar 4 stele, Mazda a evoluat enorm, iar proaspătul test EuroNCAP a condus la acordarea de 5 stele pentru CX-5, cu un rezultat mare la impactul lateral și, mai ales, cu un premiu special pentru sistemul de frânare de urgență. Tehnologiile care pot fi regăsite la bord, în funcție de versiunea aleasă, sunt și din categoria siguranță, cu DSC, RVM, care monitorizează șoseaua în timpul depășirilor, și mult lăudatul SCBS, frânarea de urgență la impactul în oraș (pentru viteze de sub 30 km/h).

Concurență

Teoretic, concurența este reprezentată de toate SUV-urile compacte (peste 4 metri), însă cele mai apropiate ca dimensiuni sunt Honda CR-V, apoi cele două SUV-uri coreene, Hyundai ix35 și Kia Sportage, precum și Volkswagen Tiguan. Acesta din urmă este cel mai vândut din segment, dar este mai mic cu 13 centimetri. Hyundai ix35 pare cea mai bună alternativă la portbagaj, cu un preț mult mai mic, VW Tiguan are cel mai bun raport performanțe/valoare de revânzare.

Ca și la alte modele Mazda, CX-5 suferă prin absența opționalelor (sunt disponibile ca dotări standard pe diferite versiuni de echipare), altfel spus prin imposibilitatea de configurare. Prețul de bază este de 22.190, un preț bun, cu dotări acceptabile și cu același motor despre care am scris. La versiuni superioare, prețul crește foarte mult, iar mașina devine necompetitivă. Modelul testat costă 32.090 euro.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole