autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: joi, mart. 1st, 2012

Mariajul dintre GM și PSA Peugeot Citroen devine oficial

General Motors și PSA Peugeot Citroen au anunțat în mod oficial crearea unei noi alianțe în industria auto mondială. Scopul acestei legături este o reducere cu 2 miliarde de dolari a costurilor anuale, obiectiv care ar trebui să fie atins în următorii 5 ani. ”Acest parteneriat aduce oportunități extraordinare pentru companiile noastre”, a declarat CEO-ul GM, Dan Akerson. ”Sinergiile alianței, cumulat cu planurile noastre independente, poziționează GM într-o profitabilitate pe termen lung în Europa.”

Una dintre condițiile alianței este ca GM să cumpere 7 din acțiunile Peugeot, ce vor fi emise special în acest scop. Celelalte consecințe sunt cercetarea și dezvoltarea derulate în comun, ca și realizarea de platforme și tehnologii noi. GM va cheltui aproximativ 400-470 de milioane de dolari pentru pachetul de acțiuni, potrivit propriilor estimări, urmând ca momentul cumpărării să fie decis ulterior.

Alianța va avea doi piloni de dezvoltare:

-Utilizarea în comun de platforme, componente și module;

-Crearea unui joint-venture destinat achizițiilor, pentru bunuri și servicii, cu un volum anual de aproximativ 125 de miliarde de dolari.

”Fiecare companie va continua să-și promoveze și să vândă propriile vehicule independent și pe o bază competitivă”, a mai spus Akerson.

Cele două companii au precizat că inițial alianța se va orienta către vehiculele mici și medii, MPV-uri și crossovere. De asemenea, ar putea fi dezvoltată o platformă comună destinată vehciulelor cu emisii reduse, primul model construit pe baza acesteia urmând a fi lansat până în 2016.

Analiștii de pe piața de capital sunt sceptici în privința acestei alianțe, care ar urma să fie finalizată și să producă efecte începând cu a doua jumătate a acestui an.

Pentru GM este primul parteneriat de la iesirea din procedura de faliment. PSA Peugeot Citroen are mai multe parteneriate, de producție, cu BMW și Ford pentru motoare, și cu Fiat și Mitsubishi pentru construirea de autovehicule.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>