autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: vin, mart. 9th, 2012

Limitări la contractarea creditelor pentru mașini rulate

Finanțările pentru achiziția de autovehicule second-hand pot fi mai scumpe decât cele pentru automobile noi, iar băncile pot impune unele limitări în privința vechimii mașinii sau a numărului de kilometri rulați.

Banca Transilvania percepe dobânzi mai mari cu 0,5 puncte procentuale pentru finanțarea unor mașini de ocazie cumpărate de la persoane fizice. Majorările se aplică atât la creditele în lei, cât și la cele în euro. Astfel, la creditele acordate pentru automobilele cumpărate de la persoanele fizice banca percepe o dobândă de 12,53 la finanțările în lei și de 9,86 la cele în euro.

Dacă autovehiculul rulat este achiziționat însă de la un dealer auto, costurile percepute de bancă sunt identice cu cele aplicate la creditele pentru autovehicule noi. În această situație, dobânzile sunt de 12,03 la finanțările în lei și de 9,36 la cele în euro. O altă situație în care banca aplică aceste dobânzi este cea în care valoarea sumei împrumutate este de peste 20.000 de euro.

Costurile mai mari percepute la creditele pentru mașini de ocazie se traduc prin rate mai mari, dar și valori mai reduse ale sumelor ce pot fi împrumutate.

La BRD creditele pentru mașini rulate nu sunt mai scumpe, dar sunt acordate pe perioade de timp mai scurte: doar șapte ani comparativ cu zece în cazul automobilelor noi. Perioada mai redusă de finanțare se traduce prin valori mai mici ale creditelor ce pot fi contractate de debitori.

Mașinile “bătrâne” nu primesc credit

Alte bănci nu majorează costurile pentru automobilele uzate, însă impun unele restricții. OTP Bank finanțează doar achiziția de mașini care au cel mult patru ani vechime și maximum 50.000 de kilometri la bord. Ceva mai permisivă, CEC Bank finanțează cumpărarea de mașini care au fost folosite o perioadă de cel mult cinci ani.

În schimb, alte instituții de credit nu acordă împrumuturi pentru cumpărarea de automobile rulate. Două exemple sunt Alpha Bank și Piraeus Bank.

Însă achiziția de mașini noi și second-hand poate fi finanțată și prin contractarea de credite de nevoi personale, care permit împrumutarea de bani pentru finanțarea oricăror cheltuieli.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>