autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, mai 16th, 2012

Încă un motiv de scumpire a benzinei: petroliștii vor fi suprataxați din 2013

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere, care ar urma să fie aprobat până la finele anului şi aplicat din 2013.

“Legea nu se va aplica în 2012, ci din 2013”, a afirmat Chiţoiu.

Chiţoiu a mai spus că redevenţele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european.

În 7 mai, el spunea că Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile excepţionale ale companiilor din domeniu şi că redevenţele la petrol şi gaze sunt prea mici.

Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5 şi 13 din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Chițoiu preciza atunci că va negocia cu OMV Petrom creșterea redevențelor înainte de 2014.
“Dacă Petrom este de acord, putem să le majorăm înainte de 2014. Dacă nu, ne gândim și la un impozit pe venituri excepționale”, a spus Chițoiu.

El a mai arătat că veniturile din taxe și redevențe aplicate asupra activității de exploatare a resurselor minerale reprezintă doar 0,8 din PIB în România, în timp ce, în Bulgaria, acestea ajung la 7, iar la nivelul UE oscilează între 4,5 și 9.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>