autoindustry.ro Web analytics

Publicat la: mie, mai 16th, 2012

Honda Uni-Cub – “Electro-pinguinul” pe roţi

În timp ce constructorii germani, de exemplu, dezvoltă mijloace alternative de locomoţie cu arhitectură tradiţională, precum “e-bicicleta” (e-bike) Audi sau escooter-ul Smart, Honda a prezentat conceptul Uni-Cub, un vehicul futurist, care, din profil, seamănă cu un pinguin pe roţi, şi este controlat prin schimbarea centrului de greutate, la fel ca “trotineta” Segway PT.

Ideea inginerilor Honda a fost de a crea un vehicul mic, uşor şi nepoluant, care să poată fi utilizat în spaţii închise, precum aeroporturile, bibliotecile sau mall-urile. Soluţia controlului deplasării cu un giroscop special, prin schimbarea înclinaţiei corpului utilizatorului şi, deci, a centrului de greutate, pare a fi inspirată de Segway. Spre deosebire de acesta însă, utilizatorul Uni-Cub nu stă în picioare, ci aşezat. Şi nu are ghidon. Prin urmare, “electro-pinguinul” Honda seamănă şi cu un scaun de bar cu roţi.

Dar aceste comparaţii contează mai puţin. Uni-Cub este animat de un motor electric şi o baterie de tip lithium-ion, care îi permit atingerea unei viteze maxime de 6 km/h şi a unei autonomii de circa 6 kilometri. “Scaunul” este controlat exclusiv prin balansarea greutăţii, înclinarea corpului utilizatorului permiţând accelerarea, frânarea şi oprirea, precum şi schimbarea direcţiei de mers. Mai mult, Honda spune ca Uni-Cub este primul vehicul de acest tip care permite inclusiv pivotarea pe loc.

Conceptul Uni-Cub a avut, în 2009, un predecesor cu numele de cod U3-X, iar, potrivit Honda, gadgetul beneficiază de o serie de tehnologii testate şi pe adroidul Asimo, primul robot-umanoid care îşi menţine echilibrul pe două picioare.

Lasă un comentariu

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>