Victor Ponta a nunțat noile propuneri de modificare a Codului Rutier, altele față de cele de săptămâna trecută, printre acestea numărându-se permisiunea de consum de alcool, fără a fi considerată contravenție.
După ce săptămâna trecută proiectul de ordonanță de modificare a Codului Rutier a fost retras din Guvern, fiind amânat pentru o dată ulterioară, acum proiectul revine în actualitate cu noi propuneri de modificare. Una dintre propuneri este extrem de importantă și ar putea să transforme radical situația de pe șosele: alcoolemia minimă, pentru a fi considerată contravenție, este 0,2 la mie, față de 0,0 la mie, cât era anterior. România se număra până la acest moment printre puțiele state europene care nu permiteau consumul de alcool la volan, fiind apreciată de autoritățile din celelalte state din UE. Cel mai mare pericol pentru această modificare va fi deschiderea unei veritabile cutii a Pandorei, șoferii urmând să “forțeze” pragul de fiecare dată. În contrapartidă, se va micșora pragul pentru care alcoolemia va fi considerată infracțiune: 0,5 la mie, față de 0,8 în prezent. Deși Victor Ponta nu a precizat, alcoolemia la care face referire este cea de alcool în sânge, unde limita penală este de 0,8 grame/litru de sânge. Echivalentul acestei limite exprimată în alcool pur în aerul expirat este de 0,4 la mie sau 0,04. Limita introdusă ar urma să fie 0,01 la controlul cu etilotestul.
Celelalte propuneri sunt legate de suspendarea permisului în cazul producerii de accidente. Noua modificare ar urma să nu mai permită procurorilor și judecătorilor să prelungească dovada de circulație decât în situații justificate, pentru cei care sunt cercetați penal.
Nu în ultimul rând, o altă modificare despre care a vorbit Victor Ponta este cea referitoare le suspendarea permisului pentru cei care nu-și plătesc amenzile în 30 de zile. Modificare a fost readusă în discuție, deoarece s-a găsit o soluție de plată într-un cont unic.
Noile modificări au fost propuse de grupul de lucru al ministrului de interne Radu Stroe.
În Europa, limitele alcoolemiei permise șoferilor diferă de la un stat la altul. Statele din vestul Europei au, în general, o limită de 0,05 (0,5 mg la 1 litru de aer expirat) dar limita e zero pentru începători. Vezi care sunt regulile privind alcoolul în Europa.
[…] Guvernul vine cu noi modificări la Codul Rutier: alcoolemia permisă va fi 0,2 la mie […]