luni, iunie 24, 2024
AcasăEvenimentGreva spontană de la Dacia a fost stinsă cu ajutorul sindicatului. Au...

Greva spontană de la Dacia a fost stinsă cu ajutorul sindicatului. Au fost reluate negocierile privind salariile

Salariaţii Dacia care au declanşat ieri o grevă în cadrul Uzinei de la Mioveni au renunţat la protest în a doua zi de grevă. Muncitorii au fost convinşi să renunţe după ce oficialii au promis că vor relua negocierile salariale doar cu condiţia ca activitatea uzinei să fie reluată. Chiar dacă doar 20 dintre angajaţi au intrat în grevă, activitatea întregii uzine a fost afectată, sectoare cheie ale amplasamentului de la Mioveni fiind afectate. În comunicatul prin care anunță încetarea grevei, Uzina Dacia remintește și procentele cu care salariile angajaților de la fabrica de automobile au crescut în ultimii ani, ajungând în prezent la un nivel mediu brut de circa 3.900 lei.

Publicăm integral comunicatul Dacia.

COMUNICAT

Angajaţii Dacia au reluat lucrul

Conducerea Dacia și Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) au convenit, joi, 21 martie, să continue negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM), doar în condițiile reluării lucrului și revenirii la o desfășurare normală a producției. De asemenea, părțile au mai agreat să continue dialogul doar în cadrul comisiei de negociere, în conformitate cu prevederile legale.

Protestul spontan ilegal declanşat miercuri, 20 martie, la Uzina Vehicule Dacia, a continuat, joi dimineaţă. Câteva sute de angajaţi au refuzat să intre la lucru, fără a indica, însă, cu exactitate care sunt revendicările lor. În jurul orei 16.00, angajații au încheiat protestul și au reluat lucrul. Atât conducerea Dacia, cât şi sindicatul reprezentativ la nivelul companiei şi-au manifestat intenţia de a reveni la masa negocierilor.

Salariații care au părăsit posturile de lucru în datele de 20 și 21 martie nu vor fi plătiți pentru timpul cât au absentat nemotivat din postul de lucru. De asemenea, conducerea Dacia va demara procedurile legale în vederea sancționării angajaților care au încălcat prevederile CCM și ale Regulamentului intern, prin absentarea de la locul de muncă. O altă măsură avută în vedere de conducerea Dacia este tragerea la răspundere materială a celor care sunt răspunzători de prejudiciile cauzate de întreruperea ilegală a activităţii.

Sindicatul a fost notificat, miercuri, că protestul este ilegal. În răspunsul scris remis, miercuri, conducerii Dacia, SAD s-a desolidarizat de participanții la greva spontana și a confirmat că protestul este ilegal.

Uzinele de la Mioveni constituie unul dintre motoarele economiei românești, fiind principalul exportator al țării. Această poziție, câștigată prin rezultatele din ultimii ani și ca urmare a unui program susținut de investiții și dezvoltare, ne obligă să fim responsabili și realiști. Ansamblul angajaților de pe platforma de la Mioveni trebuie să dea dovadă de responsabilitate față de clienții companiei, față de furnizori și față de comunitatea în care ei înșiși trăiesc. Stabilitatea economică a companiei, a propriilor familii, chiar a industriei auto locale poate fi afectată de acest protest inițiat într-un context economic dificil.

Beneficii ale salariaților

În condițiile în care declarațiile angajaților protestatari au făcut trimitere la anumite drepturi și beneficii stipulate în actualul Contract Colectiv de Muncă, prezentăm succint unele dintre prevederile aflate în prezent în vigoare și care s-au aplicat și în 2012:

– salariul minim garantat pentru un muncitor calificat este de 1.918 lei;

în 2012, angajații au beneficiat, în afara drepturilor salariale, de următoarele beneficii

– primă de Paști și de Crăciun (873 lei brut, respectiv 957 lei brut);

– tichete cadou în valoare de 60 lei pentru ziua de 8 Martie, acordate tuturor angajatelor;

– tichete cadou de Crăciun (60 lei);

– primă de participare la profitul companiei (1.240 de lei brut);

– prima de vacanță (1.276 lei brut);

– bonuri de masă;

– masă caldă gratuită (pentru operatori, în total, peste 11.500 de beneficiari);

– transport subvenționat;

– ajutoare diverse (căsătorie, deces etc.);

– zile libere plătite cu salariul de bază, în afara celor prevăzute de lege pentru sărbătorile legale sau religioase, în următoarele situații: evenimente în familie (nașterea unui copil, căsătorie sau deces), schimbarea domiciliului, pentru donarea de sânge. Numărul zilelor libere variază, în aceste situații, între 1 zi (pentru decesul nepoților, fraților sau surorilor părinților) și 5 zile pentru nașterea sau adopția unui copil sau decesul soțului, soției, copiilor, părinților, socrilor.

– bilete de odihnă și tratament. În 2011, 4.100 de salariați au beneficiat de bilete de odihnă și tratament subvenționate (1.461.716 EUR cheltuiala companiei), în timp ce în 2012 numărul beneficiarilor a fost de 3.400 și suma totală suportată de companie de 1.330.542 EUR.

Evoluția salariilor la Dacia

Anul Salariu mediu brut realizat Evolutie procentuala raportata la anul anterior
2008 2.256
2009 2.668 18,26
2010 3.262 22,26
2011 3.632 11,34
2012 3.965 9,17

Salariile angajaților au fost majorate în fiecare an, beneficiile au fost păstrate, deși în ultima perioadă, din cauza crizei, numărul de vehicule produse a continuat să scadă, iar vânzările de vehicule Dacia fabricate la Mioveni au scăzut și ele.

Investiţii

În același timp, Renault a continuat să investească în România, atât în fabricație, cât și în diversificarea operațiunilor sale.

An Investiții (mil. EUR)
2004 187
2005 180
2006 193
2007 260
2008 194
2009 154
2010 142
2011 148
2012 250
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai recente articole